Nedávno sa na internetovej stránke Viral Hatch objavil príbeh, ktorý mnohých ľudí šokoval a snáď im ukázal možné riziká ich neuvážene správania sa na internete. Tento príbeh prerozprával policajný úradník, ktorý ním chcel varovať ľudí pred zverejňovaním niektorých informácií na svojich sociálnych sieťach.

Prečítajte si ho aj vy a zvážte, či vás vaše príspevky na internete neohrozujú.

„Predstavte si, žeby ste dostali žiadosť o priateľstvo od dobre vyzerajúceho muža. Napriek tomu, že ho nepoznáte, žiadosť potvrdíte. O pár dní neskôr na svojom profile zverejníte fotku svojej dcérky, ktorá vám v ten deň pripadá veľmi rozkošná. Nejde to hocijaký deň, ale o jej prvý školský deň!

K fotke svojej dcérky napíšete, že ste na svoje malé dievčatko veľmi hrdá. Ani neviete ako, a vaša dcérka nastupuje do prvého ročníka na základnej škole. Z celej situácie ste veľmi rozrušená, preto sa chcete o svoje šťastie podeliť s priateľmi na Facebooku. Medzitým ste zrejme zabudli na potvrdenú žiadosť od neznámeho muža, ktorý je ale stále medzi vašimi priateľmi a sleduje to, čo zdieľate na Facebooku.

To, čo sa následne udeje s fotkou vašej dcéry by vám nikdy nenapadlo. Neznámy muž si jej fotku stiahne do telefónu a pošle ju viacerým mužom s popisom veku a inými charakteristikami, ako sú napríklad farba očí, či vlasov. Samozrejme nezabudne pripísať cenu, za ktorú dievča predá.

Okrem informácií o svojej dcérke týmto zverejnením poskytnete cudzincovi informácie aj o škole dievčatka. Po škole sa nadšene vraciate po vaše dieťa, no ono tam už bohužiaľ nebude. Netušíte čo sa stalo, avšak vaše dieťa bolo unesené a predané na čierny trh nejakému pedofilovi, či inému chorému zvrhlíkovi.

Vaša dcérka zažíva neskutočné muky a bojí sa o vlastný život len kvôli vášmu neuváženému správaniu sa na sociálnych sieťach. Uvedomte si, že je potrebné prijímať žiadosti o priateľstvo len od ľudí, ktorých naozaj poznáte. Nezabúdajte však aj na to, že nie všetko musíte zdieľať so svetom na vašom profile.

Myslite na svoju bezpečnosť a tiež bezpečnosť svojich blízkych, ktorá môže byť takouto nepremyslenou hlúposťou veľmi ohrozená. Fotky vašich detí a taktiež miesta kde a s kým sa pohybujú nepatria na sociálne siete. Chráňte svoje deti a nevystavujte ich zbytočnému nebezpečenstvu.“