Najčastejšie dôvody užívania liekov proti bolesti
V dnešnej dobe mnoho ľudí trpí zápalmi a z nich vyplývajúcimi bolesťami. Niekedy sa podarí znížiť bolesť napríklad odbúraním stresu, znížením expozície chemickým látkam či zmenou stravovania.

V niektorých prípadoch však môže byť bolesť tak neznesiteľná, že sa ju postihnutý človek snaží stoj čo stoj zastaviť. No a práve v týchto prípadoch sa najčastejšie užívajú voľnopredajné lieky proti bolestiam.

Bohužiaľ, mnohí ľudia si neuvedomujú, že aj napriek úľave od bolestí, tieto lieky pomaly zabíjajú ich telá.

Ibuprofen je ropný derivát, ktorý zvyšuje riziko srdcového infarktu a úmrtí na srdcové zlyhania.

Dokonca, keď sa ibuprofen skombinuje s aspirínom (acylpyrínom), môže spôsobiť multikauzálne úmrtie, teda úmrtie z viacerých príčin.

Ibuprofen je spájaný aj s ďalšími zdravotnými problémami, ako napríklad:

poškodenia DNA
potraty
anémia
úmrtnosť na chrípku
ohluchnutie
vysoký krvný tlak
Okrem ibuprofénu, aj mnohé ďalšie nesteroidné lieky proti bolestiam zvyšujú riziko srdcového infarktu.

Úľava od bolesti je veľmi dôležitá. Preto by ste mali poznať prírodné alternatívy k synteticky vyrábaným liekom.

Alternatívne prostriedky proti bolesti
Namiesto liekov proti bolesti založených na ibuproféne alebo diclofenacu, môžete použiť nasledovné prírodné náhrady:

1. Zázvor. Užívanie čerstvého, práškového či zázvoru v kapsuliach, 4 krát denne, je vynikajúcou alternatívou k ibuprofénu, hlavne v prípade menštruačných bolestí.

2. Arnica. Osteoartritídu v kĺboch rúk či nôh je možné liečiť povrchovou aplikáciou krému s obsahom arnicy.

3. Šišák bajkalský (Baikal skullap). Táto rastlinka obsahuje látku nazývanú baicalin, ktorá účinne znižuje bolesti a bez problémov svojou silou nahradí aj ibuprofén.

4. Vitamín C, Ginkgo biloba a astacantín. Tieto látky používajte na zmiernenie bolestí a nepohodlia pri zápaloch v dýchacích cestách, astme a iných ťažkostiach s dýchaním.

5. Omega-3 mastné kyseliny. Artritídne bolesti môžu byť účinne znížené užívaním približne 2000 mg omaga-3 mastných kyselín denne.

6. Ženšeň (všehoj ázijský). Je výborný na reumu a artritídu. Ženšeň má na tento typ bolesti silnejší účinok ako ibuprofén.

7. Ľubovník bodkovaný. Aj ľubovník bodkovaný je lepší tlmič bolestí ako ibuprofén, dokonca dvojnásobný.

8. Maliny a čerešne. Enzým cyklooxygenáza, ktorá spôsobuje zápaly, je potláčaná liekmi na báze ibuprofénu. Uvedené druhy ovocia naproti tomu obsahujú anteokyaníny, ktoré tento enzým blokujú rovnako dobre.

9. Bazalka. Táto bylinka má porovnateľné protizápalové účinky ako lieky s účinnou látkou ibuprofén.

10. Olivový olej. Ibuprofén a oleocantal, látka nachádzajúca sa v olivovom oleji, majú rovnaké protizápalové vlastnosti.

Odporúčame: Prírodná liečba vysokého cholesterolu a upchatých ciev

Existuje omnoho viac prírodných látok, ktoré znižujú bolesti a zápaly. Napríklad, aj taká aromaterapia má podobné účinky.

Záver
Pri čítaní tohto článku si však treba uvedomiť jednu vec. Obe kategórie – syntetické aj prírodné lieky iba potláčajú bolesť, no neliečia jej príčinu.

Pre trvalé zbavenie sa bolestí je potrebné správne identifikovať to, čo bolesti spôsobuje a následne zmeniť stravovanie a celkový spôsob životného štýlu.

Medzi najčastejšie príčiny vyvolávajúce zápaly a následné bolesti patria potraviny ako pšenica, mliečne výrobky, vysoko spracované potraviny obsahujúce veľké množstvo cukru a niektoré ďalšie alergény.