Myslíte si, že ste mali dostatočný kontakt so slnkom alebo prijímate dostatočné množstvo potravy bohatej na vitamín D, ktorý hrá v organizme človeka veľkú úlohu? Môžete byť na omyle!

Dr. Michael Holick, vedúci výskumu vitamínu D u ľudí hovorí, že aj napriek tomu, že si ľudia myslia, že sa ich nedostatok tohto vitamín v tele netýka, asi 50 percent obyvateľstva je vystaveného riziku nedostatku vitamínu D.

To môže spôsobiť hneď niekoľko problémov, akými je napríklad bolesť kostí, svalovú slabosť a vo vážnych prípadoch môže viesť k tenkým, krehkým alebo deformovaným kostiam. A keďže je prísun vitamínu D pre organizmus veľmi dôležitý, v tomto článku nájdete niekoľko faktorov, podľa ktorých zistíte, či trpíte nedostatkom tohto vitamínu alebo sa nemusíte vôbec báť!

Máte tmavú pokožku

Dr. Holick hovorí, že ľudia s tmavšou pokožkou potrebujú byť až 10 násobne viac na slnku, ako ľudia s bledším pigmentom. Keďže pigment pôsobí ako „opaľovací krém“, ľudia s tmavším pigmentom potrebujú byť na slnku oveľa viac. Hovorí o tom aj to, že práve ľudia s tmavšou pleťou trpia nedostatkom vitamínu D, ako iné pigmenty pokožky.

Váš vek je viac ako 65 rokov

Ľudia, ktorých vek je vyšší ako 65 rokov majú vysoké riziko nedostatku vitamínu D, pretože väčšinu svojho času trávia práve vo vnútri a nie sú tak slnečným lúčom vystavovaní.

Ste náladový alebo deprimovaný

Skupina vedcov zaoberajúca sa výskytom vitamínu D u človeka urobila výskum, kedy pozorovala 80 starších ľudí a zistili, že človek s najnižším výskytom vitamínu D v tele bol až 11-krát viac náchylný na depresie ako tí, ktorých výskyt tohto vitamínu bol v normálnych hladinách.

Trpíte obezitou či máte väčšiu svalovú hmotu

Vitamín D sa vstrebáva do tukov, takže je logické, že ľudia s vyšším podielom tuku vo svojom tele trpia na nedostatok vitamínu D viac ako tí, ktorí majú menšie percento tuku.

Bolesť kostí a svalov

Ďalším príznakom toho, že potrebujete zvýšiť príjem potravy bohatej na vitamín D je aj bolesť kostí, kĺbov, chrbtice, rebier, nôh či svalov.

Pozorujete na sebe niektorí z príznakov alebo máte dostatočný príjem stravy bohatej na vitamín D? Ak sa Vám článok páčil, nezabudnite ho zdieľať!