V on-line prednáške, ktorá sa stala hitom internetu behom niekoľkých minút, profesor Karin Michaels, epidemiologický výskumník z Harvard’s T.H. Chan School of Public Health, označuje kokosový olej za „jednu z najhorších vecí, ktoré môžete jesť“. Michael tiež tvrdí, že je to ako konzumácia „čistého jedu“.

Prednáška s názvom „Kokosový olej a iné výživové chyby“ sa uskutočnila na Univerzite vo Freiburgu. Michaels svoje tvrdenia stavia na vysokej úrovni nasýtených mastných tukov kokosového oleja, čo zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Vyhlásenia z Michaelsovej prednášky šokovali mnohých, ktorí veria, že kokosový olej je zdraviu prospešný. Kokosový olej sa za posledné obdobie stal veľkým trendom nie len v zdravej výžive, ale aj v kozmetickom priemysle. Okrem toho však existuje nespočetné množstvo receptov z kokosového oleja, kde sa odporúča jeho pridanie do pečiva, sušienok, hlavných jedál či kávy. Samotný kokosový olej pomáha napríklad znižovať hlad, hladinu cholesterolu a zvyšuje spaľovanie tukov.

Čo teda štúdie o tomto oleji hovoria?

Kokosový olej obsahuje až 92% nasýtených mastných kyselín a tým pádom je prirovnávaný k potravinám, akými sú maslo, palmový olej či iné tuky.

Článok pokračuje na ďalšej strane…