Raňajky sú základom pre celý nadchádzajúci deň. Počas spánku telo regeneruje a neprijíma žiadne živiny a energiu. To je presne ten dôvod, prečo by sme si každé ráno mali urobiť čas a výdatne a zdravo raňajkovať.

Keď sa povie ideálne raňajky, väčšina z nás si predstaví jogurt, pomarančový džús a šálku lahodnej kávy. Bohužiaľ ide vo všetkých prípadoch o potraviny, ktoré by sme nemali jesť nalačno, lebo môžu negatívne ovplyvniť naše zdravie. Hoci to znie paradoxne, vysvetlíme vám, prečo to tak je.

Základom aktívneho dňa sú správne raňajky a obed. Ale niektoré potraviny, na ktoré sme si zvykli a jeme ich každý deň, nedávajú energiu, ale naopak ju uberajú.

Tu je ZOZNAM POTRAVÍN, ktoré radšej nejedzte na raňajky, ak chcete zostať aktívny a produktívny:

Káva

V zhone do seba hodíte šálku kávy a rýchlo utekáte do školy alebo do práce. Keď týmto spôsobom kávu vypijete ráno na prázdny žalúdok, razom si tvoríte problémy zažívacieho ústrojenstva. Pitie kávy nalačno má totiž za následok prekyslenie žalúdka, kvôli čomu môžete v priebehu dňa pociťovať pálenie záhy.

Sladká ovocná šťava

Nie je nad to začať deň pohárom pomarančového džúsu, hovoríte si. Lenže ak tento rituál v podobe pitia sladkých ovocných štiav pravidelne praktizujete, vytvárate si nielen o podráždený žalúdok, ale preťažujete tým aj svoju pečeň a pankreas.

Tip: Vyhnite sa ráno pitiu sladkých ovocných nápojov a doprajte si ovocie v prírodnej forme. Stavte na čučoriedky, papáju alebo vodný melón. Toto ovocie môžete skombinovať napríklad s ovsenou, kukuričnou alebo pohánkovou kašou.

Čaj

Hoci je to zvláštne, tiež pitie čaju na prázdny žalúdok nie je vôbec vhodné. Dochádza totiž k potlačenia sekrécie žalúdočných štiav a zníženie žlče a kyseliny v žalúdku. Práve žlč a kyselina sú však potrebné na celkové trávenie jedla a pre vylučovanie cholesterolu z nášho tela.

Jogurt

Jogurt s ovocím a ovsenými vločkami. Dá sa na tom na ráne vôbec niečo pokaziť? Áno – ak budete jogurt jesť na lačný žalúdok. Zdraviu prospešné baktérie obsiahnuté v jogurte totiž majú na váš prázdny žalúdok skôr negatívny vplyv. Navyše kyselina mliečna, ktorá sa v jogurte taktiež nachádza, pre vás po ránu kvôli vysokej prítomnosti žalúdočných štiav nemôže mať takmer žiadny pozitívny prínos.

Tip: Konzumácii jogurtov sa však rozhodne nevyhýbajte. Jogurt si v priebehu dňa dajte na plný žalúdok najskôr dve hodiny po prebudení (napríklad na dopoludňajšiu desiatu) a doprajte si ho aj kedykoľvek počas dňa.

Článok pokračuje na ďalšej strane…