Stáva sa vám pravidelne, že nech sa snažíte, ako môžete, rovnako dôjdete vždy neskoro – na kávu s kamarátkou, na kontrolu k zubárovi, na obed k svokre? Ak áno, tak tento článok je presne pre vás – ste totiž chorí.

Hovorí sa, že dochvíľnosť je výsadou kráľov. Ale ruku na srdce, každý občas dôjde neskoro. Niektorí však chodievajú neskoro pravidelne a to už býva veľký problém, najmä keď ide o nejakú dôležitú schôdzku, pracovné rokovania alebo pohovor. Títo ľudia bývajú veľmi často napomínaní zo strany svojich nadriadených a na ich práci sa to môže veľmi podpísať. Vedci ale prišli s veľmi zaujímavým zistením.

Ľudia, ktorí chodia zásadne vždy neskoro, sú medzi odborníkmi známi pod názvom CLIPS, čiže ľudia trpiaci chronickým nutkaním prísť vždy neskoro.

Tim Urban, známy americký vedec a spisovateľ, sa tomuto problému dlhé roky venoval a vo svojich odborných pojednaniach uvádza, že sa jedná o psychickú poruchu.

Ľudia s touto poruchou žijú vo svojom vlastnom svete, pretože vnímajú čas inak ako ostatní. Majú totiž hodiny vo svojej mysli posunuté napríklad o 15 minút späť, a preto nestíhajú a chodia neskoro, vôbec si to však neuvedomujú. Podľa Tima Urbana sa môže jednať o možnú patologickú predispozíciu týkajúcu sa časti mozgu, ktorá je zodpovedná napríklad za poruchu pozornosti. Mnohí odborníci ale označujú túto nedochvíľnosť za zlozvyk.

Článok pokračuje na ďalšej strane…