Okrem vraždy novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírová († 27) figuruje meno údajnej objednavatelky Aleny Zs. ešte v prípade jednej vraždy. V júli 2010 bol zastrelený Laszlo Basternák, kandidát na primátora mesta Hurbanovo, a Alena musela vypovedať na súde …

Strelca Štefana Kaluza našli policajti vďaka množstvu stôp, ktoré po sebe zanechal, veľmi rýchlo, objednávateľa vraždy sa ale dolapiť nepodarilo.

Alena Zs., rovnako ako ďalší podozrivý z prípravy vraždy Jána Kuciaka, Zoltán A., mali v tom čase veľmi blízko k Basternákovému protikandidátovi Romanovi Ostružlíkovi.

Často sa objavovala na jeho predvolebných mítingoch, keď kvôli Basternákovej vražde vypovedala na súde, povedala, že Ostružlíkovu kampaň finančne podporovala. Spočiatku vyšetrovania však figurovala aj ako podozrivá, na jej obvinenia ale chýbali dôkazy.

Ako motív pre vraždu vtedajšieho primátora médiá najčastejšie uvádzajú mestskú kanalizáciu. Keď Laszlo Basternák viedol magistrát, Hurbanov musel vrátiť dotáciu 1,2 milióna eur, ktorú mu poskytla Európska únia na nový systém pre odvádzanie odpadových vôd.

Článok pokračuje na druhej strane…