Už cez dva týždne sedia za mrežami podozriví z nájomnej vraždy slovenských novinárov Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej († 27). Postupne vychádzajú najavo nové a nové detaily celého sprisahania a súvislosti medzi ľuďmi, ktoré môžu mnohé prezradiť o vražde a jej motívoch. Niektoré z nich ukazujú na to, že smrtonosný reťazec vedie ešte ďalej, než si mnohí mysleli.

Za jednu z kľúčových súvislostí je už dlho považovaný vzťah podozrivej Aleny Z. s kontroverzným podnikateľom Mariánom Kočnerom. Ale ani on podľa aktuálnych informácií zverejnených slovenským serverom Topky nebol tým, kto si vraždu objednal. Podľa dostupných informácií mal byť do prípadu zapojený ešte jeden prostredník.

Kočner však mesačne posielal peniaze na účet dcéry zadržiavanej Aleny Z. Podľa matky Aleny Z. dokonca chcel, aby ho jej dcéra oslovovala kmotor. Traja sudcovia, ktorí sa prípadom zaoberajú, vo svojom uznesení uvádzajú, že podľa sprostredkovateľa vraždy Zoltána A. bola Alena Z. ešte donedávna v kontakte s osobou, ktorá si vraždu objednala. Táto osoba mala žene mesačne posielať finančné prostriedky.

To napokon podľa všetkého potvrdila aj samotná Alena Z. Prinajmenšom to stojí v uznesení súdu z 9. októbra, ktoré server cituje. „Zdôraznila, že bola finančne podporovaná K. Z týchto financií si zabezpečovala prostriedky na živobytie a platila lízing na vozidlo,“ je uvedené v uznesení dostupnom na stránkach slovenského Najvyššieho súdu.

Ďalší zadržaný, Zoltán A. je zrejme jediným z podozrivých, ktorý s políciou spolupracuje. Ako uvádza slovenský Denník N, podľa tvrdenia tohto svedka mal byť hlavným objednávateľom vraždy Marián Kočner (53). Lenže v tom sa jeho mienky rozchádza s názorom Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. Podľa jeho uznesení bola objednávka sprostredkovaná ešte cez minimálne jednu ďalšiu osobu.

Aj keď sa teda v prípade vrážd Kuciaka a Kušnírovej už niekoľko dní skloňuje Kočnerovo meno, vôbec nie je isté, kto v skutočnosti za zločinom stojí. Slovenská polícia medzitým vykonáva oddelené výsluchy zatknutých. Každého z nich drží v inej väznici, aby sa nemohli dohodnúť na výpovedi.

Sama Alena Z. na súde apelovala na to, že živí pätnásťročnú dcéru a žije v domácnosti s sedemdesiatdvaročnou chorou matkou, o ktorú sa musí starať. Priznala, že bola finančne podporovaná, čo tiež zrejme vyplýva z pohybov na účte jej dcéry.

„Z týchto financií si zaisťovala prostriedky na živobytie a platila lízing na auto. Spoločne s dcérou býva u matky, ktorej príjem a alimenty od otca tvorí príjem domácnosti, „zaznelo na súde. Alena spresnila, že dostávala dohromady 1.400 eur mesačne (asi 36 tisíc korún).

Z dôkazov má byť jasné, že nešlo o osobne motivovanú vraždu. „Z doteraz uplynulého vyšetrovania nevyplýva záver o osobných kontaktoch, antipatiu či akomkoľvek spojenie medzi obvinenými a poškodenými,“ uvádzajú sudcovia v spise.

Ako sú na tom údajní strelci?

Článok pokračuje na ďalšej strane…