V nedeľu dostane Michal David (58) pri príležitosti osláv 100. rokov republiky štátne vyznamenanie od prezidenta Miloša Zemana (74) za prínos českej kultúre. Proti spevákovi sa okamžite strhla vlna nevôle – aj za to, že bol za komunistického režimu predstaviteľom tzv. Normalizačného popu.

Pravdou však je, že komunistom bol naopak tŕňom v oku! ŠtB si na neho viedla spis, podľa ktorého šíril medzi mladistvými alkohol, drogy a dopúšťal sa mravných deliktov!

Československá komunistická Štátna bezpečnosť sa o Michala Davida, vlastným menom Vladimíra Štancl, začala zaujímať začiatkom osemdesiatych rokov, kedy mu založili zložku s krycím menom Komediant.

V januári 1984 sa potom na speváka prišla sťažovať matka jednej z dievčat, ktoré vraj navštevovali jeho bujaré večierky. Matka dievčaťa sa sťažovala, že od zoznámenia sa so spevákom jej dcéra: „… našla záľubu v konzumácii drog a alkoholu, stratila záujem o poctivý spôsob života a úplne sa odcudzila rodine.“

Na organizovaní večierkov sa vraj podieľala aj spevákova matka Edita Štanclová, ku ktorej sa potom mamičky dievčat chodili na synčeka sťažovať. Samotný Dávid sa potom na polícii vždy bránil, že obvineniami z drog ho chcú zdiskreditovať a že je čistý.

Článok pokračuje na druhej strane.

▼▼▼