Na Michala Davida (58), ktorý v nedeľu dostane štátne vyznamenanie od prezidenta Miloša Zemana (74), mali zálusk eštebáci. Hoci si na speváka tajná polícia – v snahe získať ho k spolupráci – viedla spis s krycím menom komedianta, podarilo sa mu uniknúť z jej pazúrov. Podľa zistení denníka Aha! v tom mal prsty vtedajší predseda vlády Josef Korčák († 86)!

Hovorí sa – za všetkým hľadaj ženu! V tomto prípade to bola Korčáková dcéra, ktorá údajne chodila na Dávidove súkromné ​​večierky a nechala sa ním zvádzať. A milujúci otec z pozície svojej funkcie zasiahol.

ŠtB v tú chvíľu podala žiadosť o povolenie využiť spravodajsko-technických prostriedkov k zadokumentovanie spevákovej činnosti okamžite zamietnutá. K „rozpracovaniu“ osoby Michala Davida pre podozrenie z páchania trestnej činnosti teda vďaka Korčákovi nikdy nedošlo.

V spise ŠtB z 22. februára 1984 sa dočítame toto: „Ďalej bolo vykonané šetrenie na OS SNB, odbor všeobecnej kriminality. Tu bolo zistené, že v roku 1978 sa začalo rozpracovanie osoby Vladimíra Štancla (Michal David) pre podozrenie z páchania trestnej činnosti podľa § 217 a 187 tr. zákona (podávanie alkoholu maloletým a požívania a rozširovanie drog a omamných prostriedkov).“

Článok pokračuje na druhej strane.

▼▼▼