Očkovanie proti osýpkam, mumpsu a rubeole nespôsobuje autizmus. Dokazuje to veľmi rozsiahla štúdia dánskych vedcov, ktorá mala definitívne potvrdiť alebo vyvrátiť toto často šírené podozrenie. Autori práce s ňou prišli v čase, keď sa najmä osýpky šíria nevídanou rýchlosťou.

S podozrením, že vakcíny MMR (teda očkovanie proti osýpkam, mumpsu a ružienke) mali spôsobovať autizmus, ako prvý prišiel gastroenterológ Andrew Wakefield roku 1998. Jeho teória ale bola mnohokrát vyvrátená, žiadny výskum totiž nenašiel príčinnú súvislosť. Podľa vedcov, ktorí tento fenomén analyzovali, ide len o náhodu, pretože očkovanie prebieha práve v čase, keď sa u detí môžu začať prejavovať symptómy autizmu – teda medzi 12. a 15. mesiacom veku. Wakefieldov článok bol nakoniec z prestížneho časopisu Lancet, kde pôvodne vyšiel, stiahnutý.

Wakefieldová práca síce nebola v poriadku, ale jej dopad sa ukázal ako nesmierny: od tej doby sa neustále diskutuje o bezpečnosti očkovania, nekonečné debaty sa teraz presunuli na webové stránky. Sú síce pochopiteľné, pretože každý rodič sa obáva o zdravie svojho dieťaťa, ale vychádzajú z chybných predpokladov o rizikovosti vakcín a súčasne výrazne podceňujú nebezpečnosť samotných chorôb.

Na začiatku marca varovala organizácia UNICEF, že osýpky sa po svete šíria šokujúcou rýchlosťou, predovšetkým medzi neočkovanými deťmi. Najviac nebezpečné sú v rozvojových krajinách, ale aj v Európe na ne už počas roka 2018 zomreli desiatky detí. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) patrí odmietanie očkovania medzi desiatku najväčších zdravotných hrozieb, ktorým ľudstvo čelí.

Článok pokračuje na ďalšej strane…