Arcibiskup Orosch je zástancom tradičných rodinných hodnôt, takže má pravdepodobne z Čaputovej podpory homosexuálnych sobášov a ich práva na adopciu dieťaťa hrôzu v očiach. Vzhľadom k tomu, akú má slovenská kandidátka podporu, sa ani nemôžeme čomu čudovať. Vyzerá to, že cirkev má z potenciálnej liberálno demokratickej prezidentky poriadne naponáhlo. „Kňazi prvého, druhého a tretieho stupňa sa niekedy pridávajú k ultraliberálným názorom. Postaviť sa v televízii a propagovať kandidáta na prezidenta za takto ultraliberálnu stranu je ťažkým hriechom,“ povedal pri kázni Orosch.

Bratislavská právnička a občianska aktivistka Zuzana Čaputová to v týchto voľbách nebude mať jednoduché. Vzhľadom k tomu, že podľa súčasných prieskumov má oproti všetkým svojim súperom drvivú prevahu, budú sa snažiť rôzne záujmové skupiny na Slovensku pošpiniť jej dobré meno. Podľa prieskumov z konca februára má Čaputová podporu, ktorá prevažuje 50%, čo je oproti druhému v poradí, Marošovi Šefčovičovi, trojnásobne viac. Šefčovič sa samozrejme logicky hlási k tradičnej rodine a kresťanským hodnotám. Tento postoj však zaujal až po stretnutí s predstaviteľmi kresťanských cirkví, čo pôsobí len pomerne nedôveryhodne.

Čo si myslíte vy? Mala by cirkev takto verejne hovoriť do volieb a lobovať za svojho kandidáta ako sa tomu deje na Slovensku?

FOTOGALÉRIA: