Psychiater Karel Nešpor: Toľko alkoholu? U mnoho ľudí bezvedomie!
Podľa osloveného odborníka je neuveriteľné, že Ján Kočka zvládol zasadnúť za volant. „Mnoho ľudí by v tomto stave nezvládlo ani naštartovať,“ myslí si psychiater Karel Nešpor, ktorý sa špecializuje na liečbu závislostí. Ten popísal aj to, ako sa s 3,5 promile alkoholu a malým množstvom kokaínu môže »vodič« cítiť.

„Vidí len úzko čiže tunelovo a nerozpozná zelenú a červenú farbu. Má tiež veľmi predĺžené reakcie, sklony riskovať, zlý odhad vzdialenosti, ťažkosti pri zatáčaní, zle spracováva informácie a je aj bezohľadný. Nie je vôbec schopný vnímať kontext svojho konania a dochádza aj k hrubým chybám, kedy si môže pomýliť brzdu s plynom, „ opisuje Nešpor.

Problém je pochopiteľne aj kokaín. „Kvôli alkoholu vodič nemusí vidieť niektoré veci na ceste, avšak kvôli kokaínu má naopak halucinácie a môže vidieť veci, ktoré tam nie sú,“ hovorí psychiater.

Ako je možné, že Kočka vôbec kus odšoféroval? Špekuluje sa, že musel ísť cez 30 kilometrov z Prahy až na Nymbursko. „Ak riadil niekoľko rokov, má to zautomatizované, ako keď lietadlo letí na autopilota. Keď sa potom objaví prekážka, človek nie je schopný reagovať. Veď takáto extrémna dávka alkoholu by u množstve ľudí vyvolala bezvedomie, „ tvrdí Nešpor.

Článok pokračuje na ďalšej strane.