Zvolením právničky Zuzany Čaputovej novou prezidentkou Slovenska sa podľa slovenského expremiéra a šéfa najsilnejšej vládnej strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) Roberta Fica bude prehlbovať rozpoltenie spoločnosti. Fico to napísal v komentári, ktorý dnes zverejnil denník Hospodárske noviny. Smer-SD v priamej voľbe hlavy štátu podporoval podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča, ktorého v sobotňajšom rozhodujúcom kole hlasovania Čaputová porazila.

„Rád by som sa mýlil, ale som presvedčený, že do prezidentského paláca prichádza politika, ktorá nie je zmenou, ale kontinuitou predchádzajúceho päťročného pôsobenia. Obávam sa, že rozdelenie spoločnosti sa bude ešte viac prehlbovať a horšie sa bude hľadať konsenzus v hodnotových, sociálnych, ako aj zahraničnopolitických otázkach, „uviedol Fico .

Tiež prezidentské voľby podľa Fica ukázali, že do parlamentných volieb plánovaných na budúci rok čaká krajinu súboj dvoch hodnotových prúdov, a to ultraliberálnej vízie, vrátane spochybňovania tradičných hodnôt, a sociálna vízia obhajujúca dlhoročné hodnotové piliere slovenskej spoločnosti.

Článok pokračuje na ďalšej strane.