Najúspešnejšia česká kulturistka Věra Mikulcová bojovala v detstve s obezitou. Po operácii kolena, v osemnástich rokoch, vážila 92 kg a bolo jej lekármi doporučené schudnúť. 92 kg váži aj dnes, ale s úsmevom hovorí, že zloženie tých terajších kilogramov je podstate iné.

Věra Mikulcová trénuje aj desaťkrát týždenne. Je držiteľkou dvoch svetových rekordov. Žne jeden úspech za druhým. Vyhráva v zahraničných súťažiach, kde sa presadzuje v medzinárodnej konkurencii. Po nedávnom úspechu v Kanade sa nominovala na prestížnu súťaž v americkom Phoenixe – Wings of Strength Rising World Championships.

Účasť však musela z finančných dôvodov odmietnuť. Nie je futbalista, nie je hokejista, sponzori sa do ženskej kulturistiky skrátka nehrnú. Věra to vníma ako nespravodlivosť o to väčšiu, že vidí, ako je jej zázemie neporovnateľné s tým, aké majú jej zahraničné súperky.

Spoločne so svojou priateľkou Janou vlastní posilňovňu v Jihlave, kde pracuje tiež ako trénerka. Dvere sú tam podľa jej slov otvorené pre každého.

Otvorene v rozhovore priznáva, že má skúsenosti so zakázanými látkami. Bez dopingu jednoducho nemáte v dnešnom kulturistickom svete šancu. Aspoň tak to Věra Mikulcová vidí.

Je si vedomá toho, že svojím vzhľadom nemusí vyhovovať každému a v diskusiách sa často dočítá urážky na svoju osobu.

Článok pokračuje na ďalšej strane.