Podľa informácií MF DNES malo dieťa po narodení v krvi streptokoka a mali mu byť podané antibiotiká. Dieťa síce potrebné lieky dostalo, bohužiaľ ale až o niekoľko hodín neskôr, než malo.

Štyri mesiace od pôrodu už je bohužiaľ u bábätka znateľné, že mu táto chyba lekárov spôsobila zdravotné postihnutie. Vývoj dieťaťa sa zastavil.

V prípade Adama Vyčítala bude súd ešte len rozhodovať o vine. O prípade z júna však nemocnica priznala vlastnú chybu, detaily ale nezverejnili. „Vykonali sme vyšetrovanie, či bol dodržaný odporúčaný štandardný medicínsky postup. Vyhodnotili sme to tak, že došlo k nesúladu medzi postupom odporúčaným odbornou spoločnosťou a medzi tým, akým spôsobom naši lekári vykonávali liečbu, „uviedla hovorkyňa Nemocnice Pardubického kraja Kateřina Semrádová.

Situáciu v nemocnici rieši aj vedenie kraja. „S novými zisteniami musia prísť aj adekvátne reakcie. Podľa súčasných informácií chyby nastali, personálne zmeny sú preto nevyhnutné,“ uviedol poradca pre zdravotníctvo Ladislav Valtr.

Pardubická nemocnica čelí obvineniam z ťažkého ublíženia na zdraví. Obvinené sú aj dve sestry a detská lekárka. Personálu hrozia až štyri roky za mrežami.