Turecko v stredu začalo vojenskú ofenzívu na severe Sýrie, oznámil na twitteri turecký prezident Erdogan. Turecká armáda operáciu odštartovala spoločne s protureckými povstalcami.

Vojnové operácie Turecka proti Kurdom v severnej časti Sýrie začala leteckými údermi, podporilo ju delostrelectvo a ostreľovanie z húfnic. Mestom Rás al-Ajn na severovýchode Sýrie a u hranice s Tureckom otriaslo niekoľko veľkých explózií práve v čase, keď prezident Erdogan oznamoval začiatok ofenzívy.

Erdogan sa k radikálnemu kroku odhodlal len niekoľko desiatok hodín po tom, čo americký prezident Donald Trump – v nedeľu neskoro večer – oznámil rozhodnutie stiahnuť amerických vojakov zo severu Sýrie.

Cesta pre tureckú operáciu, ktorej cieľom je „vyčistiť“ zhruba 500 kilometrov dlhý pás územia od všetkých hrozieb, bola voľná.

„Turecké ozbrojené sily spolu so Sýrskou národnou armádou práve spustili operáciu Prameň mieru proti teroristom z PKK/YPG a Islamského štátu v severnej Sýrii. Naším cieľom je zabrániť vytvoreniu teroristického koridoru cez naše južné hranice, ako aj nastolenie mieru v tejto oblasti,“ napísal na twitteri turecký prezident.

Článok pokračuje na ďalšej strane.