Začiatok tureckej ofenzívy potvrdil aj hovorca kurdských síl s tým, že na severe Sýrie útočilo turecké letectvo podporované delostreleckou paľbou. Po náletoch sa k operácii pripojili aj turecké pozemné jednotky.

Jedným z terčov útokov je aj pohraničné mesto meste Rás al-Ajn.

Sýrske demokratické sily, koalícia milícií, kde tvoria väčšinu kurdské jednotky, vopred avizovali, že ak Turecko na sever Sýrie vstúpi, budú sa brániť.

Za hlavný cieľ Ankara považuje sýrske Kurdmi. Tí doteraz boli „pod ochranou“ Spojených štátov.

Trump neskôr uviedol, že „totálne zničí a vyhladí“ tureckú ekonomiku, ak Ankara podnikne v reakcii na sťahovanie amerických vojakov zo Sýrie čokoľvek, čo budú Spojené štáty považovať za prekročenie určitej hranice.

„Ako som sa už skôr jasne vyjadril a teraz to len zopakujem, ak Turecko urobí niečo, čo ja sa svojou veľkou a neprekonateľnou múdrosťou budem považovať za neprípustné, potom totálne zničím a zahladím tureckú ekonomiku,“ napísal Trump na Twitteri.

V nedeľu neskoro večer Biely dom vydal vyhlásenie, v ktorom stojí, že Turecko čoskoro podnikne vojenskú operáciu na severovýchode Sýrie a že na to Biely dom dal svoj súhlas. Americké jednotky podľa dokumentu tureckú ofenzívu nepodporia a ani sa jej nezúčastnia.

V sobotu turecký prezident Erdogan oznámil, že Turecko dokončilo prípravy a je pripravené spustiť zemnú a vzdušnú operáciu, ktorá má vyčistiť rozsiahlu oblasť na severovýchode Sýrie od teroristov.

Za teroristami pritom Ankara považuje nielen členov radikálnych islamských skupín, ale aj milície sýrskych Kurdov (YPG). Tie totiž Erdogan spája so Stranou kurdských pracujúcich (PKK), ktorá má korene v Turecku a dlhodobo usiluje o založení autonómneho kurdského štátu. Táto myšlienka sa Ankare nepáči, a PKK preto v Turecku patrí k zakázaným organizáciám, ktoré sú považované za teroristické.

Hovorca skupiny Mustafa Bali už pre BBC povedal, že miestni obyvatelia sú „v obrovskej panike“. Vyzvali Američanov a koalíciu bojujúcu proti Islamskému štátu, aby nad severom Sýrie zaviedli bezletovú zónu, ktorá by „zastavila útoky na nevinných ľudí“.

Arabsko-kurdská koalícia Sýrske demokratické sily (SDF) hlási prvé obete ofenzívy, medzi civilistami si bombardovanie prihraničného regiónu vyžiadalo životy piatich civilistov a troch bojovníkov. Okrem toho boli desiatky civilistov zranených, tvrdí koalícia.