Francúzska hviezda Marie Laforet je mŕtva. Bola speváčkou a herečkou známou po celom svete. Laforet milovaná všetkými, zomrela túto sobotu u švajčiarskeho Genolier.

V roku 1960 debutovala ako herečka vo filme „Na plnom slnku“ ao rok neskôr vo filme „La fille aux yeux d’or“.

Nielen Francúzi ju milovali, ale aj publikum po celom svete. Bohužiaľ zomrela v sobotu vo veku 80 rokov. Celá jej rodina, blízki príbuzní a priatelia sú v úplnom šoku.

Krátko po jej 20. narodeninách ju režisér René Clément obsadil do drámy Plein Soleil (1960), nakrútenej podľa knižnej predlohy Patricie Highsmithovej, v ktorej sa objavila po boku vtedajších mužských hviezd Maurica Roneta a Alaina Delona.

V 60. rokoch boli jej filmovými partnermi aj Charles Aznavour a Johnny Hallyday (Honba za gitarami, 1963), Jean-Claude Brialy (Peniaze a smola, 1965) alebo Pierre Brice (Le 13eme caprice, 1967).

Rovnako ako mnoho jej vtedajších hereckých kolegov dostala po prvých úspechoch na striebornom plátne ponuku na nahrávanie platní. Na rozdiel od Brigitte Bardotovej alebo Jeanne Moreauovej jej hudobná kariéra vydržala dlhšie ako tá herecká.

Jej prvý hit Les vendanges de l’amour mala Laforetová v roku 1963. Neskôr naspievala vo francúzštine hity Rolling Stones (Paint It Black), Simona & Garfunkela, Nancy Sinatrovej a Lee Hazelwooda či Boba Dylana (Blowin ‚in the Wind). Interpretovala aj piesne v nemčine, taliančine, angličtine, španielčine, portugalčine a japončine.

Laforetová v 70. rokoch postupne opustila aj svet hudby. V roku 1978 sa odsťahovala do Ženevy, kde si otvorila galériu a prijala švajčiarske občianstvo. V 80. rokoch sa vrátila k filmu a objavila sa v niekoľkých francúzskych a talianskych filmoch, ako aj v dvoch sériách seriálu Chobotnica. Vydala aj niekoľko singlov, ktoré ale nezaznamenali väčší úspech.

V roku 1993 jej vyšiel posledný album, pre ktorý napísala texty. V 90. rokoch opäť sporadicky pôsobila vo filme i divadle. V septembri 2005 sa po vyše 30 rokoch vydala na turné po Francúzsku, pričom všetky koncerty boli vypredané.

Vo Francúzsku bola Laforetová obvinená z daňových únikov. V roku 2012 musela zaplatiť pokutu za rasovú diskrimináciu, keď zverejnila inzerát, v ktorom hľadala niekoho do domácnosti, pričom výslovne odmietla pravoverných moslimov.

FOTOGALÉRIA: