„Bez použitia násilia vošiel do rodinného domu cez vchodové dvere a s predmetnou pištoľou s tlmičom hluku výstrelu dvakrát vystrelil na poškodeného Jána Kuciaka, ktorého zasiahol do oblasti ľavej strany hrudníka a tohto usmrtil, pričom bezprostrednou príčinou smrti bol šok z vykrvácania do dutiny hrudnej pri strelnom poranení hrudníka s priestrelom srdca. Potom uvidel poškodenú Martinu Kušnírovú, ktorej v kuchyni rodinného domu strelil jedenkrát do oblasti hlavy, “ opisuje podľa plusky otrasné minúty žalobcu. Jasno má aj o motíve, ktorý Kočnera na objednanie vraždy prinútil. „Pomsta.“

Kočner sa priznal, Marček sa ospravedlňuje
Po krátkej prestávke sudkyňa začala vypočúvať obžalovaných. „Môže povedať, že som vinný, alebo som nevinný, alebo nepopieram spáchanie skutku.“ Postupne sa potom začali vyjadrovať údajní vrahovia.

Alena Zs. uviedla: „Som nevinná.“ Tomáš Sz .: „Nebudem sa vyjadrovať.“ Marček: „Som vinný v bode jedna, dva, päť a šesť.“ Bod jedna bola vražda Kuciaka a Kušnírovej. Marček sa priznal aj k vražde podnikateľa Molnára. Kočner: „V bode tri priznávam vinu, v ostatných nie.“ Bod tri bolo v jeho prípade nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami.

Po obedňajšej pauze začal výsluch obžalovaných – prvý prišiel na rad Marček. „V prvom rade sa chcem ospravedlniť rodinám zavraždených. Nič nedokáže nahradiť to, čo sme im zobrali. Som si vedomý toho, čo sme spáchali. Videl som ich v televízii. Ale nedá sa to vrátiť späť. Ešte raz sa ospravedlňujem, “ vyhlásil pred súdom. Potvrdil, že pôvodne nechceli zabiť Martinu a Kuciaka mali uniesť, plány sa ale zmenili …

Kto je kto v zamotanom prípade?
Z objednania Kuciakovej vraždy, pri ktorej bola zastrelená aj jeho priateľka Martina Kušnírová, je podozrivý Marián Kočner, o ktorého kontroverzných podnikateľských aktivitách Kuciak písal. Kočner je podozrivý aj v niekoľkých prípadoch hospodárskej kriminality. Objednávku vraždy reportéra podľa vyšetrovateľov odovzdala Kočnerova známa Alena Zs. Andruskóovi, ktorý najal bývalého policajného vyšetrovateľa Tomáša Sz., ktorý spolupracoval s bývalým vojakom Miroslavom Marčekom. Medzi obžalovanými sú okrem Kočnera tiež Alena Zs., Tomáš Sz. a Marček.

Polícia pôvodne ako vraha označila Tomáša Sz., Neskôr sa k streľbe ale priznal Marček. Ten predtým v prípade vystupoval ako vrahov vodič. Podľa obžaloby Alena Zs. sľúbila Andruskóovi za sprostredkovanie vraždy odpustenie dlhu 20.000 eur a odmenu ďalších 50.000 eur, z ktorej Andruško časť použil na vyplatenie nájomných vrahov.

FOTOGALÉRIA: