Veronika si je istá, že i tá dávka prirodzenej materinskej fóbie stojí za to, aby sme svoje potomstvo chránili a očkovaním prispievali k tvorbe kolektívnej imunity. S nárastom ľahostajnosti rodičov totiž ruka v ruke rastie aj vznik závažných ochorení, schopných zabíjať. V poslednej dobe sa tak dalo v médiách zachytiť niekoľko prípadov z Rumunska či Talianska, kde osýpkam padlo za obeť viacero ľudských životov.

,,Ak máte deti, ktorých zdravotný stav to dovoľuje, prosím, neignorujte povinné očkovania. Trend je, bohužiaľ, negatívny. Zaočkovanosť na Slovensku klesá. Zatiaľčo v okresoch ako Kežmarok či Svidník dosahuje až 99 percent, bratislavské obvody nemajú ani 91,5 %. Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR sa pritom pri poklese zaočkovanosti pod 95 % začínajú vytvárať predpoklady pre šírenie ochorenia v nezaočkovanej populácii. Pod 90% dokonca dochádza ku vzniku epidémií. To sa napokon už deje a nie ďaleko od nás,” plavovláska vyzýva širokú verejnosť k tomu, aby tieto desivé čísla neignorovala.

Internetom sa šíri panika
Manželka zabávača Sajfu, samozrejme, chápe, že panika z vakcinácie je čoraz rozšírenejšia, no pre ustráchané matky má jasný odkaz. ,,Strach z očkovania je, najmä v dnešnej dobe internetovej, pochopiteľný. Ale tak, ako si s účesom necháte poradiť od kaderníka, či so zásuvkami od elektrikára, skúste sa, ak máte pochybnosti, porozprávať s lekárom, ktorému dôverujete.

Aj keď možno nebude taký ako Dr.Google, má vám čo povedať. A potom už len nádych, výdych, konská dávka magnézia, a hor sa do ambulancie, keď príde čas. Poďakujú sa vám za to nielen vaše deti, ale napríklad aj tie, ktoré zo zdravotných dôvodov očkované byť nemôžu. Vaše rozhodnutie prispeje k našej kolektívnej imunite,” znejú slová matky rozkošnej Sárky, ktorá má už úvodnú dávku za sebou bez vzniku vedľajších účinkov.

FOTOGALÉRIA: