Stav bol kritický, u chlapca prebiehala malígna (zhubná) arytmia s nutnosťou defibrilácie. Po prvom výboji sa chlapca nepodarilo oživiť, situácia bola veľmi vyhrotená, “ uviedla podľa florbalového klubu lekárka leteckej záchranky Petra Vyhnalová.

Chlapca sa našťastie podarilo oživiť, svedkovia nepochybujú o tom, že na zástave srdca sa v jeho prípade podieľali dvaja energy drinky, ktoré pred zápasom vypil.

„Súvislosť so zástavou srdca, vznikom malígnej arytmie je zo súčasných vedeckých štúdií zrejmá. Pitie energy drinkov v mladom veku môže takýto stav privodiť alebo spôsobiť iné závažné poškodenie zdravia, “ tvrdí doktorka.

Chlapec sa zotavuje
Hovorca plzenských záchranárov Mária Svobodová pre TN.cz doplnila, že chlapec už je na tom zdravotne omnoho lepšie, napriek tomu však zostáva pod dohľadom lekárov.

Infarkt v mladom veku? Realita!
Nadmerné pitie energetických nápojov zaťažuje srdcovo-cievny systém, nervový systém a tiež žalúdok. Podľa lekárov by mal predaj energetických nápojov podliehať prísnej regulácii rovnako, ako cigarety či alkohol. Americký magazín Pediatrics uverejnil štúdie zamerané na výskum spotreby a účinkov energetických nápojov. Tie uvádzajú, že takmer polovicu ich konzumentov predstavujú deti a mladiství. Práve pre nich by sa však rozhodne mali stať neprístupnými. Prečo? V tak častých vysokých dávkach je kofeín pre deti toxický a hrozí, že sa ním predávkujú. To môže mať tragické následky – záchvaty, infarkt, mŕtvica, v najhorších prípadoch i náhla smrť.

Obzvlášť opatrní by mali byť i ľudia trpiaci vysokým krvným tlakom, diabetici a ženy v tehotenstve. Alarmujúce riziká si žiaľ uvedomuje len málo z nich.