Na východe Slovenska stále čakajú aj na výsledky 75-ročného muža s vážnymi dýchacími problémami, ktorý sa nachádza v nemocnici Košice-Šaca s podozrením na nový koronavírus.

Lekári žiadajú, aby pacienti nezatajovali podozrenie na koronavírus. Lekárov je málo, ak budú vystavení riziku nákazy, o ktorej nevedia, môžu ísť do karantény na dva týždne.

Prípady v nemocniciach v Nitre a Košiciach-Šaci ukazujú, že ľudia svojím nezodpovedným postupom vážne ohrozujú zdravie zdravotníkov. Tí pritom, rovnako ako iní pacienti, pri potvrdení podozrenia pôjdu na dva týždne do karantény. Na Slovensku je málo lekárov aj sestier, čím viac ich skončí v karanténe, tým väčšie budú mať nemocnice problémy.

Na pohotovosť v Nitre prišla v nedeľu v noci matka s dieťaťom, ktoré malo horúčku a kašľalo. Lekári ho okamžite poslali na infekčné oddelenie, aby mu vykonali test na koronavírus.

Svoje rozhorčenie nad správaním matky zdieľal na svojom facebooku lekár z nitrianskej nemocnice. „Som plný hnevu. Musím to ale napísať, aby som ochránil druhých. Včera o polnoci prišiel na pohotovosť rodič s dieťaťom v horúčkach.

Sedeli v čakárni, zavolal som ich dovnútra. Matka mi povedala, že dieťa má štyri dni bolesti. Pýtal som sa, prečo prišla, až teraz, keď to trvá už štyri dni. Nič nepovedala. Pýtal som sa, či dieťa vzala k obvodnému lekárovi. Zase nič, „uviedol lekár Peter Visolajský.

Lekár: Ohrozil nás i ostatných pacientov a ich rodiny
„Tak som vyšetroval ďalej, dieťa malo horúčku a kašeľ. Pýtam sa: Cestovali ste? Ticho. Uprene som hľadel na matku, až pripustila, že boli lyžovať. A neboli ste v Taliansku, pýtal sa. Zase ticho. No, boli, povedala mi. A ja som sa pýtal, prečo mi to nepovedala hneď. Povedal som, že ohrozila mňa, moju zdravotnú sestru, ďalších pacientov a naše rodiny, „pokračoval Visolajský.

Matka bola testovaná na koronavírus
„Kedy ste sa vrátili, vypytoval som sa ďalej. Vraj pred 14 dňami. Potom som volal na infekčné a tam mi povedali, že matku toho dňa (Deň návratu z Talianska) prepustili, že sa u nej podozrenie na koronavírus nepotvrdilo, ale že dieťa netestovali. Dieťa som odoslal na vyšetrenie a čaká sa na výsledok, „vysvetlil lekár.

„Prosím vás, ak ste boli v lokalite, kde je koronavírus, nebežte po lekároch – pri príznakoch: kašeľ, teplota, prípadne dusenie, volajte sanitku. Neohrozujte druhých ľudí. Prosím vás, buďme ohľaduplní. Keby sme boli v Číne, tento rodič by mal problémy s políciou, asi preto to v Číne zvládli. Keď vidím prístup našich ľudí, bojím sa, či to zvládneme my, “ zakončil Visolajský.

Informácie z TOPKY.SK: 

  • koronavírus sa potvrdil už u deviatich Slovákov na našom území
    prvý prípad bol z obce Kostolište pri Malackách, 52-ročný muž sa mal nakaziť od svojho syna, ktorý sa vrátil z Benátok, infikovanie koronavírusom bolo potvrdené aj u tohto syna a manželky spomínaného muža z Kostolišťa, ten sa má už s vážnym stavom nachádzať na JIS-ke
  • včera večer boli potvrdené ďalšie dva prípady nákazy, kým jeden z nich je z Bratislavy, druhý je zo Senca
  • v súvislosti s infikovanými sa spomína aj 4-členná rodina, ktorá je v karanténe v Rakúsku a u ktorej sa vírus rovnako potvrdil, ich deti navštevovali tunajšiu súkromnú školu v Bratislave, ktorá bude uzavretá až do 22. marca
  • bratislavský župan Juraj Droba včera večer zrušil výučbu na všetkých stredných školách v kraji, vrátane niektorých základných škôl, osemročných gymnázií a plavárni, výučba na spomínaných školách preto nebude od 9. do 13. marca 2020
  • ​prezenčnú výučbu prerušuje na 2 týždne aj Univerzita Komenského v Bratislave
  • Premiér Pellegrini po krízovom štábe vyhlásil od pondelka zákaz všetkých príletov a odletov do Talianska, rovnako sa zakazujú návštevy v nemocniciach, sociálnych zariadeniach, ale aj vo väzniciach
  • informácie ku koronavírusu môžu ľudia nájsť na webe ministerstva zdravotníctva www.health.gov.sk, k dispozícii sú aj linky úradov verejného zdravotníctva a nové číslo infolinky Národného centra zdravotníckych informácií 0800 221 234