Nie je to ale preto, že by konkrétne pečivo bolo náchylnejšie a vírusy „chytal“. Rozhodujúce je, či s ním prišiel do kontaktu niekto infikovaný, ktorý nemal žiadnu ochranu. Koronavírus patriaci do skupiny respiračných ochorení SARS, kam patrí aj COVID-19, sa totiž môže držať na rôznych povrchoch niekoľko hodín. „Ak môže vírus zostávať na povrchu predmetov niekoľko hodín, môže prežiť aj na povrchu nebalených potravín vrátane pečiva. Záleží na infekčnej dávke, tu ale nepoznáme. Nosič vírusu tak môže nevhodnou manipuláciou nechtiac infikovať povrch pečiva, “ uvádza centrum.

Rožky a chleby ako také teda koronavírus neprenáša. Myslené je priamo cesto – vírusy, na rozdiel od baktérií, sa v ňom množiť nemôžu. Infikovanie povrchu však možné je, centrum preto odporúča, aby ľudia aj pracovníci supermarketov dbali na riadnu hygienu, a to najmä rúk. Všetci by si mali kryť ústa a nos rúškom. Toto opatrenie je už povinné po celom Slovensku – ak nemáte krytú tvár, do obchodu nemôžete vstúpiť. Pokiaľ na potraviny siahate, vezmite si rukavice.

A ak chcete mať skutočnú istotu bezpečia, voľte balené pečivo. Rovnako si môžete pomôcť vysokými teplotami. „Chcete sa poistiť proti kontaminácii na povrchu pečiva? Jednoducho si nebalené pečivo ohrejte na teplotu aspoň 70 stupňov po dobu cca 2 minút. Budete mať pečivo bez povrchovej kontaminácie a ešte bude chrumkavé, „radí centrum.

Z vyjadrení SZÚ tak vyplýva, že ak by muž (33) z Čiech zrealizoval to, čím sa vyhrážal, mohol ľudí skutočne ohroziť. „Mám Coronu a najväčšia zábava je chodiť do supermarketov a jazykom lízať pečivo ………….“ napísal na facebooku. O jeho prípade informovala v stredu policajná hovorkyňa Jana Slámová.

Podľa jej slov muž nakazený nebol, kriminalisti ho obvinili zo šírenia poplašnej správy. Do väzenia môže ísť až na osem rokov, keďže sa činu dopustil v čase núdzového stavu. Informácie o „lízaní rožkov“ mohla podľa polície medzi ľuďmi spôsobiť paniku.

Muža odsúdil aj vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). „Prajem mu, aby tých osem rokov dostal a osem si odsedel. Ak to urobil úmyselne, tak si nezaslúži nič iné, než kriminál, “ povedal v relácii Blesku Epicentrum. „Pan redaktor, tomu nezabránite, hlupákov je všade dosť,“ dodal Hamáček.

Rožky a chleba už len v plaste
Muž z Čiech nakoniec v supermarketoch nákazu nešíril, podobný šialenec sa ale vylúčiť nedá. Aj preto supermarkety po celom Česku začali zavádzať opatrenia, ktorými chcú nebalené pečivo chrániť, a to tak, že z neho robia balené.

Napríklad v reťazci Kaufland už nie je možné kúpiť žiadny nebalený chlieb. Rožky sú potom balené v sáčkoch po piatich kusoch. „Od dnešného dňa sme začali ponúkať na všetkých našich predajniach balené jednodňové pečivo od našich regionálnych dodávateľov. Jedná sa o chleby a rožky, ktoré sú balené po 5 kusoch. Prosíme zákazníkov, aby toto hygienické opatrenie akceptovali a pečivo z vrecka nevyberali, “ uviedla hovorkyňa spoločnosť Renata Maierl. Rovnaká situácia panuje v obchodoch Billa. Rožky sú tiež novo balené po piatich kusoch.

Ekológia dočasne ustupuje
Hygienickým opatreniam v obchodoch počas pandémie sa venuje aj Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (SZPI), ktorá odkazuje na SZÚ. Podľa nich by sa počas súčasnej situácie mal obmedziť predaj nebalených potravín do ľuďmi prinesených obalov a nádob. Výnimkou môže byť iba ovocie a zelenina, ktoré sa pred konzumáciou lúpe alebo varí.

Prichádzanie s vlastnými obalmi sa pritom stalo trendom posledných mesiacov. Zákazníci čiastočne presedlali na látkové vrecká a sklenené poháre, aby zamedzili nadbytočnej produkcii obalov. Aj samotné reťazce obmedzili balenie potravín do plastových fólií. Dnes sa k nim vracia, pretože plast je najhygienickejšia bežne dostupná varianta ochrany jedla.