Igor Matovič zatiaľ nevie, či už v utorok bude prvé zasadnutie parlamentu aj vzhľadom na to, čo sa dnes dozvedel na krízovom štábe. Opäť upozornil ľudí nad 65 rokov, aby zvážili každý jeden svoj pohyb mimo domu.

Premiér zatiaľ nevie, či vyhlási núdzový stav na celé Slovensko. „Neviem povedať dnes konkrétne opatrenia, najprv musia prebehnúť krízové štáby na jednotlivých ministerstvách a potom ústredný krízový štáb,“ povedal. Na ústrednom krízovom štábe budú riešiť aj možné hromadné testovanie. „Nie je test ako test,“ odpovedal.

Dnešným dňom sa úradu chopila nová vláda Igora Matoviča. Už krátko po prijatí koaličnej zmluvy musela Slovensku oznámiť nepríjemnú správu o 41 nových osobách pozitívne testovaných na koronavírus. Celkový počet diagnostikovaných prípadov na Slovensku je 178.

Musíme si zvyknúť, že od dnešného dňa nás o vývoji nebude informovať dvojica Peter Pellegrini a Denisa Saková, ale vystriedajú ju nové tváre. Očakávať môžeme časté brífingy hlavne od premiéra Igora Matoviča, ministra zdravotníctva Milana Krejčího a ministra vnútra Romana Mikulca.

AKTUÁLNA MAPA NAKAZENÝCH NA SLOVENSKU:

Informácie k včera 20.3.2020 identifikovaným prípadom:
Muž, FN Nitra, Hronovce, kontakt s COVID-19
muž, FN Trenčín, Moravské Lieskové
muž, FN Trenčín, Považská Bystrica
muž, Bratislava-Kramáre, Bratislava
muž, Bratislava-Klenová, Malacky, Kontakt s osobou z Rakúska
muž, karanténa Gabčíkovo, Humenné, návrat z Rakúska
muž, karanténa Gabčíkovo, Michalovce, návrat z Rakúska
žena karanténa Gabčíkovo, Jakubovany, návrat z Rakúska
muž, Bratislava-Kramáre, Bratislava
žena, FNsP Prešov, Spišská Belá
žena, UN Martin,
muž, UN Martin,
žena, UN Martin,
muž, ÚNV Ružomberok, Paríž

Zaujímavé riešenie hlásia z ostrovov. Zamestnancom vo Veľkej Británii, ktorý v dôsledku pandémie prišli o prácu, uhradí štát až 80 percent ich hrubej mzdy. Oznámil to minister financií Rishi Sunak. Kompenzácie budú čerpať firmy, ktoré udržia pracovné miesta, do výšky 2 500 libier na jedného zamestnanca. „Bezprecedentné opatrenia v bezprecedentných časoch“ zabránia prepúšťaniu zamestnancov v čase krízy, povedal Sunak. Pokiaľ firmy prijmú späť prepustených zamestnancov, vláda bude nahrádzať aj ich mzdy.

Veľká Británia, ktorá najprv nechcela prijímať takmer žiadne opatrenia, už avizuje, že niektoré môžu trvať aj rok.

Kritická situácia je v Taliansku, kde v piatok opäť prekonali smutný rekord, za jediný deň tam zomrelo 627 ľudí. V Španielsku za uplynulých 24 hodín zaregistrovali takmer päťtisíc nových osôb nakazených koronavírusom, ich počet sa vyšplhal na 24 926, pričom v piatok ich bolo 19 980. Na ochorenie COVID-19 zatiaľ zomrelo 1326 ľudí, v piatok ich bolo celkovo 1002.

Hokejové majstrovstvá sveta sa tento rok neuskutočnia. Medzinárodná hokejová federácia sa podľa očakávania rozhodla z dôvodu pandémie koronavírusu zrušiť šampionát, ktorý sa mal od 8. do 24. mája konať v Zürichu a Lausanne.