Americkí výskumníci z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health študovali  pacientov, u ktorých sa potvrdila nákaza novým typom koronavírusu.

Vypočítali, že priemerná inkubačná doba ochorenia COVID-19 je 5,1 dňa. Prvých päť dní je teda nákaza novým koronavírusom bezpríznaková, až potom sa prejavia typické príznaky tejto choroby.

Koronavirová infekcia nevykazuje prvých päť dní žiadne príznaky, hovoria vedci.
Respiračné ochorenie COVID-19, ktoré je spôsobené novým typom koronavírusu, býva zákerné v tom, že sa v prvých dňoch od nákazy prejavuje bezpríznakovo. Práve táto skutočnosť napomáha šíreniu tohto ochorenia po celom svete.

Aká je inkubačná doba choroby COVID-19, než sa prejaví svojimi typickými príznakmi? Práve na túto otázku sa snažili nájsť odpoveď americkí vedci z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Na základe starostlivého skúmania vzorky 181 pacientov, ktorí sa nakazili novým typom koronavírusu, zistili, že priemerná inkubačná doba nového koronavírusu je 5,1 dňa. Títo ľudia teda nevykazovali akékoľvek príznaky choroby v priemere celých päť dní.

Článok pokračuje na ďalšej strane.