Podľa neho bol počet nakazených koronavírusom zmanipulovaný v čase návštevy prezidenta Si Ťin-pchinga minulý týždeň, aby sa krajina mohla pochváliť výbornými výsledkami a zvládnutím ťažkej situácie.

Taktiež tvrdí, že mnoho pacientov bolo prepustených predčasne, teda sa v Číne stále pohybujú ľudia, ktorí sú nakazení, čo by znamenalo, že sa nákaza bude ďalej šíriť. Dodáva, že iba pacienti, ktorí mali dvakrát negatívny test na koronavírus a čisté výsledky na počítačovej tomografii pľúc, môžu byť vyhlásení za vyliečených.

A takisto pohovory s pacientmi s príznakmi choroby, napríklad s horúčkou, boli zjednodušené a skrátené. Navyše, prestali sa robiť krvné testy na zistenie protilátok, ktoré sa tvoria v tele človeka počas nákazy. Výsledkom bolo, že „pacientov s podozrením na koronavírus a pľúcne ochorenie prepustili späť do spoločnosti“, opísal situáciu lekár.

Si Ťin-pching navštívil stredočínske mesto Wu-chan 10. marca, prvýkrát od vypuknutia nákazy, čím sa zdôraznili úspechy vládnych opatrení na zastavenie epidémie a prevenciu voči nej.

Lenže z nemocníc sa údajne mali dostať aj ľudia, ktorí úplne vyliečenie nie sú. Podľa čínskej Národnej zdravotníckej komisie z nemocníc v provincii Chu-pej, ktorej hlavným mestom je Wu-chan, prepustili takmer 58 000 ľudí. Od polovice marca sa drží počet nových infekcií vo Wu-chane pod 12 prípadmi denne, napísala agentúra Kjódó.