Testovanie a dobré výsledky
V súčasnej dobe veľmi dobre pomáha pri liečbe nového typu koronavírusu. Chicagská univerzita prijala 125 pacientov s chorobou covid-19. Z nich malo 113 ľudí závažný priebeh a všetci dostávali denne dávku Remdesiviru.

Celý svet čakal na výsledky klinických testov a spoločnosť Gilead sa teraz môže pýšiť liekom, ktorý evidentne zaberá proti nákaze sužujúcej celú planétu. Väčšina pacientov, ktorým bol preparát podaný, bola do týždňa od podania prvej dávky poslaná domov. Urobilo sa im oveľa lepšie, klesla im horúčka a respiračné ťažkosti tiež ustúpili.

Dobré správy a ďalšie štúdie
„Najlepšie na tom je, že väčšina našich pacientov bola už prepustená z nemocnice. Zomreli nám iba dvaja nakazení, „uviedla špecialistka na infekčné choroby Kathleen Mullane počas videokonferencie. Kathleen má nad štúdiou na univerzite dohľad.

Spoločnosť Gilead ale nechce zaspať na vavrínoch. „V tejto fáze môžeme povedať, že sa tešíme na výsledky ďalších štúdií,“ uviedla spoločnosť s tým, že ich očakávajú už na konci apríla. Liek chcú podať ďalším štyrom tisícom pacientov. Dáta z testov na pacientoch s miernym priebehom choroby sú očakávané v máji.

Liek dostal v minulosti aj nakazený taxikár, ktorý bol v kritickom stave pripojený na mimotelový obeh. Bol hospitalizovaný vo Všeobecnej fakultnej nemocnici v Prahe. Po podaní experimentálneho lieku sa jeho stav zlepšil natoľko, že bol od mimotelového obehu odpojený už na konci marca. V nemocnici je stále, ale už nie je v ohrození života.