Premiér Matovič v relácii TV Markíza prezradil, že je spokojný s výsledkami nakazených za posledné dni, avšak rovnako priznáva, že skôr ako 6. mája neprejdeme do ďalšej fázy, aj vtedy, ak by čísla stále klesali.

„Zatiaľ to vyzerá dobre, že to spoločne máme pod kontrolou a spoločná zodpovednosť prináša ovocie. Ale nekričme hop, kým sme ešte nepreskočili. Lebo ešte sme nepreskočili,“ reagoval premiér na povzbudzujúce čísla o počte nakazených cez víkend.

Dôležitejší je však dátum, kedy by malo prísť k druhej fáze uvolnenia opatrení. Druhá fáza uvoľňovania opatrení nastane 6. mája, ak sa situácia bude vyvíjať priaznivo, potvrdil Matovič v relácii Na telo.“Skôr to nebude, nemali by sme to určite urýchľovať,“ povedal.

Slovensko tak povolí tieto prevádzky:
krátkodobé ubytovanie s wc a kúpeľňou bez spoločného stravovania s donáškou jedla na izbu bez iných služieb
kaderníctva, pedikúry a manikúry
vonkajšie turistické atrakcie
taxislužby
detské kluby do 10 rokov
bohoslužby a svadby

Na margo testovania v osadách povedal, že do včerajšieho dňa pretestovali viac ako 230 osád, povedal Matovič. To znamená, že sa testovalo v najviac obývaných osadách. Ďalším krokom bude testovanie v 54 osadách, ktoré odborníci vyhodnotili ako najohrozenejšie. „Je to de facto vojenská operácia, Ozbrojené sily SR chcem mimoriadne pochváliť,“ povedal premiér v televíznej relácii.

Premiér tiež apeloval na ochranu dôchodcov, zdôraznil, že sú veľmi ohrozenou skupinou a nechce, aby sa len tak promenádovali na nechránenom území a vystavovali sa riziku nákazy. „Tí ľudia určite nemôžu ísť von,“ povedal o ľuďoch v domovoch dôchodcov. V DSS sa chystajú intenzívne testovať.