Útočníkom bol údajne bývalý žiak školy, ktorý nikdy nebol problémový. Podľa svedkyne z miesta udalosti išlo o muža, ktorý mal v škole zásobovať automaty s občerstvením. „Nikto mu neotváral dvere, tak ich vyrazil, rozbil ich a začal bodať nožom“ opísala situáciu svedkyňa.

„Voči dospelému útočníkovi použili policajti donucovacie prostriedky – zbraň, potom útočník zahynul,“ uviedla polícia. Televízia TA3 uviedla, že zranení boli aj dvaja policajti. Tí podľa reportéra stanice útočníka zabili asi 300 metrov od školy, keď sa z miesta činu snažil utiecť. Svedkovia popísali, že polícia páchateľa naháňala v uliciach neďaleko školy, potom začuli výstrely.

Situácia už je podľa polície pod kontrolou. Na miesto smeruje posttraumatický tím a tiež policajný prezident Milan Lučanský, minister vnútra Roman Mikulec, minister školstva Branislav Gröhling aj predseda parlamentu Boris Kollár.

Premiér Igor Matovič, ktorý je teraz na stretnutí šéfov vlád Vyšehradskej skupiny (V4) na južnej Morave, vyjadril pred novinármi nad útokom ľútosť. Český premiér Andrej Babiš na twitteri oznámil, že s kolegami z Poľska a Maďarska vyjadril Matovičovi sústrasť.

Mrazivé skutočnosti
Motív hrozivého činu zatiaľ nie je známy, policajný prezident Milan Lučansky sa však vyjadril, že išlo o bývalého žiaka Spojenej školy vo Vrútkach, na ktorej došlo k útoku. Mal 22 rokov a pochádzal z Martina.

Primátor Vrútok Branislav Zacharides doplnil, že nepatril k problémovým žiakom. „Škola podľa slov riaditeľky nevie spojiť tento incident s nejakou udalosťou z minulosti ako nejaký revanš alebo niečo také. Na toto odpovedia pravdepodobne vyšetrovatelia,“ dodal Zacharides.

Odrazené guľky
Počas služobného zákroku sa zranili aj policajti, a to z odrazených guliek. Sú ošetrovaní a mimo ohrozenia života. „Podľa tej informácie, ktorú mám, tak sa niektoré guľky odrazili. Treba brať do úvahy, že sú to veľmi špecifické situácie. Na toto sú policajti cvičení,“ uviedol Lučanský.

Policajný prezident avizoval, že z okolia dali stiahnuť kamerové záznamy. Na pláne je aj vypočutie svedkov.

Na mieste sú zástupcovia prokuratúry, miestneho krajského riaditeľstva Policajného zboru, policajti z Národnej kriminálnej agentúry, ako aj príslušníci Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR. Policajti z inšpekcie budú skúmať služobný zákrok, tak ako im to káže zákon.

Lučanský zákrok policajtov ocenil s tým, že je rád, že nedošlo k ďalším stratám na životoch. Podľa jeho názoru je páchateľom v takomto psychickom stave už pri úteku všetko jedno a následne sa stávajú väčšie tragédie. „Chvalabohu, že boli policajti prítomní,“ uzavrel Lučanský.

FOTOGALÉRIA: