Nebezpečenstvo chemických osviežovačov vzduchu

Ftaláty

Jednu z najväčších obáv spojených s týmito osviežovačmi vyvolávajú ftaláty, ktoré môžu spôsobovať vrodené chyby, hormonálne abnormality. Je dobre známe že ovplyvňujú tvorbu mužského hormónu testosterónu a sú spojené s reprodukčnými abnormalitami o ktorých je známe, že spôsobujú vrodené chyby alebo poškodzujú schopnosť reprodukcie.

Organizácia pre ochranu životného prostredia navyše varuje, že ftaláty vo vzduchu môžu spôsobovať tiež alergické príznaky a astmu, a to do konca len pri výskyte stopového množstva týchto látok. Organizácia uvádza, že tieto nebezpečné chemické látky sú obsiahnuté aj v osviežovačoch vzduchu, ktoré sú označené ako „úplne prírodné“.

Existujú aj ďalšie možné riziká ftalátov, ktoré sú ešte skúmané. Ftaláty sú tiež spájané s vážnymi chorobami ako je toxicita obličiek a pečene a tiež s rakovinou. Predbežné štúdie na zvieratách naznačujú, že tieto nežiaduce účinky sú skutočným problémom pre človeka.

Formaldehyd

Formaldehyd je dobre známy ako ľudský karcinogén. Táto bezfarebná, horľavá chemikália sa často používa v stavebných materiáloch a vyrába sa z nej rad výrobkov pre domácnosť, ako sú stierky, preglejky, lepidlá, drevotrieskové dosky a osviežovače vzduchu.

Formaldehyd bol definitívne spojený s rakovinou hrdla a nosa a je známe, že spôsobuje chronické podráždenie dýchacích ciest a krku, ktoré môžu viesť k nebezpečnej infekcii, astmy, častým krvácaním z nosa a iným respiračným problémom. Tieto riziká sú ešte väčšie u detí, starších ľudí a tých, ktorí majú ohrozený imunitný systém. Tehotné ženy, ktoré používali osviežovače vzduchu, mali „podstatne väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať deti, ktoré trpia sipením a pľúcnou infekciou.“

Naftalén

Chemická látka zvaná naftalén, ktorú obsahuje väčšina značkových osviežovačov vzduchu do zásuvky, zvyšuje riziko, ktoré prináša formaldehyd. Laboratórne štúdie na potkanoch zistili, že môžu spôsobiť rakovinu pľúc a poškodenie tkanív. Kým výskum stále prebieha, experti veria, že pravdepodobne spôsobí podobné účinky u ľudí.

Prchavé organické zlúčeniny

Prchavé organické zlúčeniny (TOR) možno tiež nájsť v osviežovačoch vzduchu do zásuvky. Tieto zlúčeniny majú nízku teplotu varu, ktorá vytvára paru alebo plyn pri izbovej teplote. Kým to má na jednej strane výhody príjemného rozptýlenia vône, na druhej strane sú tieto látky spojené s väčším rizikom astmy, obzvlášť u detí.

Väčšina osviežovačov vzduchu obsahuje TOR známy ako 1,4, chemická látka, ktorá sa nachádza v krvi 96% Američanov. Je to známy karcinogén, ktorý bol spojený s poškodením pľúc a je registrovaný ako pesticíd Agentúrou pre ochranu životného prostredia. Funguje tak, že útočí na receptory v nose, čo eliminuje čuchový zmysel. To je dôvod, prečo osviežovače vzduchu skutočne vyzerajú, že „osviežujú“ izbu – výrobcovia týchto výrobkov ničia čuchové zmysly ich zákazníkov. Chemikália poškodzuje sliznicu, a hoci je účinok údajne len dočasný, neboli vykonané žiadne dlhodobé štúdie, ktoré by testovali účinky chronickému vystavovanie sa týmto látkam.

Dichlórbenzén je tiež príčinou smrti mnohých vtákov ako domácich maznáčikov. Zároveň je tu spojenie s bezpočetným množstvom vtákov, ktorí zomreli a domácich maznáčikov ktorí zmizli krátko potom, čo bol použitý osviežovač vzduchu v ich blízkosti.

Domáce alternatívy osviežovačov vzduchu

Ak ste tak ešte neurobili, je čas, aby ste sa okamžite zbavili týchto osviežovačov vzduchu do zásuvky. Pre tých, ktorí majú domáce zvieratá alebo iné zdroje domácich pachov, môže používanie osviežovačov vzduchu pôsobiť ako nutnosť, to však neznamená, že musíte kupovať toxické osviežovače vzduchu predávané v obchode. Existuje rad vynikajúcich domácich alternatív. Tu je jedna z nich:

Osviežovač vzduchu z jedlej sódy

Jedlá sóda má prakticky nekonečné množstvo spôsobe jej využitie v domácnosti, ale je pravdepodobne najúčinnejší ako absorbér pachov, čo je dôvod, prečo je využívaný ako prírodná alternatíva k chemickým osviežovačom.

Všetko čo potrebujete je:

  • jedlá sóda
  • niektorá z vašich obľúbených esenciálnych olejov
  • malá sklenenú nádoba s odvzdušneným viečkom

Inštrukcie:

  1. Naplňe nádobu jedlou sódou a pridajte do nej esenciálny olejček tak v pomere 6 kvapiek na jednu lyžicu jedlej sódy.
  2. Umiestnite nádobu do miestnosti, ktorú potrebujete osviežiť a prevoňať v nej vzduch. Môžete si vytvoriť niekoľko takýchto domácich osviežovačov vzduchu a strategicky je rozmiestniť po celom vašom domove.
  3. Keď jedlá sóda začne tvrdnúť alebo sa zhlukovať, zvyčajne to značí to, že absorbovala vlhkosť a už nie je účinná pri neutralizácii pachu. To je znamenie, že musíte jedlú sódu v pohári vymeniť.

Ak sa vám článok páčil nezabudnite nás podporiť zdieľaním 🙂