Dobrou správou je, že nás nečakajú prísne opatrenia z prvej vlny pandémie, karanténa, povinné rúška aj na prechádzke a následná ďalšia stagnácia ekonomiky nás teda vraj nečaká. Predsa však existuje niekoľko pravidiel, ktoré by sme mali brať na zreteľ.

1. Hlavne žiadnu paniku!
Podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa máme napriek pribúdajúcim prípadom situáciu pod kontrolou a koronavírus sa nešíri komunitne. Samozrejme, môže k tomu časom dôjsť, preto je potrebné, aby sme boli všetci zodpovední, no druhá vlna rozhodne nie je dôvod na to, aby sme upadali do stavov beznádeje.

2. Ak je to možné, zostaňte doma
Napriek tomu, že hranice sú aktuálne otvorené, cestovanie do zahraničia sa neodporúča. Väčšina okolitých krajín okrem Maďarska je totiž na tom výrazne horšie, než my. V najbližších dňoch sa vraj opäť bude v komisii prehodnocovať, ktoré krajiny sa dajú označiť ako bezpečné a ktoré budú v “červenej zóne”.

3. Treba brať na vedomie, že dieťa, ktoré bolo v zahraničí, bude mať problém s nástupom do školy
Pred nástupom do školy by mali deti a študenti odovzdať čestné prehlásenie, že nie sú infikovaní koronavírusom, a že neboli posledné dva týždne v zahraničí ani v tábore s medzinárodným osadenstvom. Ak náhodou bolo dieťa 14 dní pred nástupom do školy na dovolenke, musí zostať v karanténe so svojimi rodičmi. V opačnom prípade sa musí preukázať platným negatívnym testom, ktorý musia uhradiť zákonní zástupcovia.

4. Očkovanie nebude povinné
Vláda nebude nikoho do očkovania nútiť, no ten, kto sa dá zaočkovať dobrovoľne, bude mať podľa ministra zdravotníctva výhody. Napríklad si pred operáciou nebude musieť sám hradiť test na koronavírus, ktorý bude v tom prípade povinnosťou. Zaočkovaný človek sa tiež nebude musieť preukazovať negatívnym testom pri návrate zo zahraničia.

5. Nebude sa konať žiadne veľké testovanie
V súčasnosti vraj testujeme presne toľko, koľko treba a testovať vo veľkom by bolo zbytočné. Slovensko má k taktiež k dispozícii len 37-tisíc testov, desiatky tisíc neopodstatnených testov denne si teda ani nemôžeme dovoliť.

6. Ísť s príznakmi do práce či školy bude zakázané
Kým dosiaľ sme boli zvyknutí, že s jemným kašľom či bolesťou hrdla to v práci nejako zvládneme, teraz je čas chovať sa skutočne zodpovedne a zostať doma. Tam sa máme doliečiť, kým nebudeme opäť fit. Test bude však povinnosťou iba v prípade, ak sme mali kontakt s človekom pozitívne testovaným na koronavírus.

7. Pandemický plán ma 4 fázy: Vstupujeme do prvej
Body a zásady prvej fázy sa momentálne týkajú len vlády. Jednou z nich je, že musí pripraviť nemocnice na novú vlnu koronavírusu, napríklad ich vybaviť potrebným počtom infekčných lôžok. Malo by ich byť celkovo 3503.

8. Dbajte na zásadu ROR!
Zásada ROR je skratkou pre “rúško – odstup – ruky”. Čo znamená, vieme už zo skúseností z prvej vlny. Pandemická komisia vyzýva na dodržiavanie týchto opatrení predovšetkým veľké firmy a školy. Padol tiež návrh, aby univerzity zabezpečili karanténu pre študentov z rizikových krajín.