Zažili ste niekedy prebdenú noc? Veríme, že áno. Následná únava organizmu a oneskorené reakcie nie je nič príjemné. Čo by sa ale s telom dialo, keby ste zašli ešte ďalej a nespali rovno 11 dní?

Práve toto sa rozhodol zistiť študent zo San Diega, Randy Gardner. Chcel zistiť, čo sa s človekom začne diať, ak nebude spať. Dokázal to vydržať neuveriteľných 11 dní! Poďte sa s nami pozrieť na to, čo sa počas tej doby s naším telom deje.

6 hodín bez spánku
Telo začína produkovať nadmerné množstvo hormónu kortizolu, aby sa lepšie vysporiadalo s nedostatkom spánku. Vďaka tomuto hormónu sa necítime úplne vyčerpane. Negatíva sú však také, že sme podrážděnější a úzkostlivejší.

12 hodín bez spánku
Po takej dobe bez spánku mozog začne vypínať tie funkcie, ktoré nie sú nevyhnutné. Reakčná doba sa rapídne spomaľuje a schopnosť rozhodovania je sťažená. Človek je ale stále schopný zvládať každodenné úkony. Cítite sa ale vysilene a unavene.

24 hodín bez spánku
Po 24 hodinách po bezsennej noci sa cítite plní energie a ste produktívnejší ako obvykle. Je vám príjemne a zmysly sa zbystruje. Čím to je? Telo totiž v tejto dobe začína produkovať dopamín. Veľa dopamínu. Ten v nás vyvoláva dobrú náladu a zaháňa únavu.

Článok pokračuje na ďalšej strane.