Koronavírus si nevyberá a chorobe covid-19 neunikli ani známe tváre Česko-Slovenska. Niekto si prešiel doslova znovuzrodením a iní mali bezpríznakový priebeh. Medzi tými, kto prekonal koronavírus najhoršie, sú predovšetkým osobnosti vyššieho veku.

Akútny stav a pripojenie na dýchacie zariadenie
Jeden z najhoršie postihnutých bol herec Petr Čtvrtníček (56), u ktorého to najskôr vyzeralo na ľahký priebeh, kedy ho boleli najmä kĺby. Zdravotný stav sa u neho ale zo dňa na deň rapídne zhoršil, pocítil vážne problémy s dýchaním a bol okamžite prevezený na JIS, kde ho napojili na dýchací prístroj.

S akútnym priebehom choroby a prevozom na JIS bol hospitalizovaný bývalý futbalista Antonín Panenka (71), kde bol pripojený na dýchacom zariadení. V týchto dňoch sa lieči bývalý legendárny futbalista doma, hoci sa stále potýka s obojstranným zápalom pľúc.

U 75-ročného Milana Kňažka mala choroba ťažký priebeh. Verejne priznal, že jeho test na koronavírus je pozitívny od 29. septembra. Hospitalizovali ho, pretože mal vysoké teploty a veľké bolesti. Priznal sa, že hral niekoľko predstavení bez rúšok. „My bez rúšok, diváci s rúškami, tak stanovili predpisy,“ napísal vtedy s dodatkom, že je „covid pozitív“ už šiesty deň.

Z nemocnice všetkých vyzýval, aby „nezľahčovali situáciu a rešpektovali nariadenia vlády a zdravotníkov“. „Nenosenie rúšok nie je prejav vlastnej slobody, ale bezohľadnosť k slobode tých, ktorých tým ohrozujeme. Neverte lacným exhibicionistom, že Covid je len ľahká chrípka,“ dodal z nemocnice.

Článok pokračuje na ďalšej strane.