V súvislosti s pandémiou koronavírusu pristúpila vláda k prísnym bezpečnostným opatreniam, ktoré momentálne zahŕňajú i tzv. lockdown a núdzový stav. Počas tohto obdobia však bude na Slovensku vykonané celoplošné testovanie občanov, pričom k pilotnej fáze došlo uplynulý víkend na Orave a v Bardejove. Napriek úvodným zmiešaným reakciám sa akcie pod názvom Spoločná zodpovednosť zúčastnilo 91 % občanov, kým zvyšok krajiny sa podrobí testovaniu už 31. októbra a 1. novembra.

Ako však vláda už vopred avizovala, okrem výnimiek sa môžu objaviť v uliciach len tí Slováci, ktorí sa pri kontrole dokážu preukázať negatívnym testom na koronavírus. V opačnom prípade musia ostať v 10-dňovej karanténe, inak im hrozí pokuta vo výške 1 650 €.

Zádrheľ je ale v tom, že kompetentní chystajú i druhé kolo testovania, v dôsledku čoho sa niektorí zamestnanci nedostanú na pracovisko približne tri týždne. Firmy však svojvoľnú “dovolenku” pracovníkov netolerujú a z neprítomnosti zamestnancov začínajú vyvodzovať prvé dôsledky.

„Je to jeho slobodné rozhodnutie, či zostane doma, ale v takom prípade je to prekážka na strane zamestnanca, nie na strane zamestnávateľa alebo štátu,” uviedol počas tlačovej konferencie minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Podobné stanovisko k situácii prejavil i premiér Igor Matovič, ktorý absenciu v práci v dôsledku vlastného rozhodnutia nepodporuje.

,,Zoberme si situáciu teraz! Nechce sa vám chodiť jednoducho do práce. Zaviedli by sme toto pravidlo, že budeme preplácať ľudom, ktorí odmietnu bezplatný test. A vy si poviete – fájn, tak teraz tri týždne budem doma a ešte mi to bude štát preplácať,” povedal kriticky, pričom vylúči akúkoľvek finančnú pomoc predmetným občanom v podobe PN či OČR. Jedinou možnosťou je tak využiť dni dovolenky, ktoré má však ku koncu roka len máloktorý zamestnanec, prípadne neplatené voľno.

VIDEO: