Tím vedcov z Monash University v austrálskom Melbourne tvrdí, že liek Ivermectin je ,,in vitro“, teda v bunkových kultúrach, schopný zlikvidovať vírus SARS-CoV-2.

V laboratóriu sa im v podmienkach “in vitro” na bunkových kultúrach podarilo zahubiť koronavírus v priebehu 48 hodín pomocou antiparazitického lieku Ivermectin.

Spomínaný liek sa pritom používa proti parazitom, napríklad všiam, je schválený a teda jeho vedľajšie účinky sú dobre známe. Informuje o tom spravodajský portál Českej televízie ČT24, odvolávajúci sa na odborný časopis Antiviral Research. Testovanie prebieha zatiaľ len v laboratóriu a nie je isté, či by podobný účinok mal Ivermectin v tele človeka alebo zvieraťa. Avšak výsledky z laboratória dávajú nádej – po nasadení lieku za 48 hodín zmizol všetok genetický materiál vírusu z buniek.

,,Zistili sme, že stačila jediná dávka tohto prípravku, aby sa odstránili všetky stopy vírusovej RNA počas 48 hodín. A už po 24 hodinách došlo k ich značnému úbytku,“ povedala spoluautorka štúdia Kylie Wagstaff. ,,Ivermectin je široko rozšírený a je považovaný za bezpečnú látku. Musíme zistiť, aké by malo byť dávkovanie, aby bol tento liek bezpečný u ľudí. To je ďalší krok,“ tvrdí. ČT24 dodáva, že Ivermectin je širokospektrálne antiparazitkum používané u ľudí aj zvierat proti hlístam či všiam.