„Tak ako aj v novembri 89 aj teraz žijeme čas, ktorý je pre nás všetkých hodinou pravdy. V období historickej skúšky, ktorá od nás vyžaduje aby sme zo seba dostali to najlepšie, aby sme v nej obstali tak, ako sme v nej obstali novembri pred 31 rokmi.

November 89 bol spojení s túžbou po slobode, dnes však vidíme a máme príležitosť si v plnej miere uvedomiť, že sloboda môže mať svoje limity aj v demokracii,“ uviedla v príhovore.

Ďalej dodala, že naše práva a slobody sme dočasne odložili kvôli dôležitejším hodnotám a to našim životom a zdraviu. „Občas cítim frustráciu, že ako priamo volená hlava štátu nemám právomoci pandemickú situáciu pomôcť zmeniť k lepšiemu,“ dodala.

Vzápätí poukázala na chybné kroky vlády a politikov, na nejasné a nepredvídateľné príkazy, či opatrenia, na ich nekončiace sa hádky. Ďalej hovorí o tom, že ona sama pociťuje sklamanie z politickej kultúry, ktorej súčasťou sa stávajú osobné útoky, či vulgarizmy.

„Prechádzame ťažkou skúškou, najťažšou od novembrovej revolúcie, práve preto držme spolu. Nenechajme sa nikým rozhádať nenechajme sa situáciu ktorú prežívame rozdeliť. Nie je Slovensko za a proti rúškam! Nie je Slovensko za a proti opatreniam! Sme jeden štát a jedná krajina tak ako v novembri 89 aj dnešok zvládneme lepšie, keď budeme držať spolu!“ odkazuje Slovákom prezidentka.

Čaputová v závere príhovoru nepriamo vyzýva občanov, aby plánovaný protest prebehol pokojnou cestou, ktorá môže priniesť výraznejšie výsledky. ,,Nežnosť a slušnosť totiž nie je slabosť,“ upozorňuje hlava štátu, ktorá si je vedomá, že burácajúce davy v centre Bratislavy už nezastaví.

VIDEO: