Dva roky je bez práce, bratislavský byt, ktorý prenajíma, je momentálne bez nájomníkov, no i tak sa Oliver Andrásy nemá na čo sťažovať. Keď sa ho v relácii TV Markíza Smotánka nedávno pýtali, ako sa má, s povestnou úprimnosťou odvetil: “Nechcem teda naštvať Slovač, ale naozaj musím povedať, že sa mám ako prasa v žite.”

Je to celé iba póza alebo len humorista nemá potrebu hrať sa na “chudáčika”? Andrásyho sa rozhodla vyspovedať Pluska, ktorej povedal, že svoj výrok myslel vážne: “Na Slovensku je to tak, že každý sa rád sťažuje a narieka. Keby som sa sťažoval, bolo by to klamstvo, lebo chvalabohu, takéto problémy nemám, že by som nevedel vyžiť. Našťastie. Je to preto, lebo som vždy myslel na zadné dvierka. Každému to radím, že keď sa mu darí, aby myslel na obdobie, keď sa mu nebude dariť, resp., keď tie príjmy budú menšie, nech neminie všetko, čo zarobí, ale nech si dve tretiny odloží.”

Jeho receptom na finančnú nezávislosť je teda odkladanie si peňazí na horšie časy. To sa Andrásymu mimoriadne vyplatilo. Kým si jeho kolegovia, ktorí si žili nad pomery, dnes hľadajú akúkoľvek prácu a píšu otvorené listy vláde, on si nemusí nič odopierať.

“Zistil som, že som konal múdro. Mohol som si kúpiť Maserati, kadečo možné, nebol by to problém, ale teraz by som asi mal problém. Nemám žiadne dlhy, žiadny úver. Mám aj povesť, že som lakomý, z toho to asi vzniklo. Nezmyselne som nerozhadzoval. Žil som pod svoje momentálne pomery v časoch, keď sa darilo, mohol som minúť oveľa viac, ale neminul som. Každému to radím,” hovorí Andrásy celkom otvorene a dodáva, že nechápe, ako sa slovenskí umelci mohli dostať do takýchto problémov.

“Celkom tomu nerozumiem, keď niekto dlhé roky zarába relatívne slušne a potom, keď pol roka nemá príjem, tak nemá z čoho žiť,” tvrdí humorista, ktorý dnes vidí, že sa mu šetrenie skutočne oplatilo. “Mesačne môžete minúť tisíc euro, alebo aj stotisíc, ak chcete. Ja som to vždy mal tak, že som minul len tretinu, zvyšok som si odložil, alebo investoval do nehnuteľností.”

Poučený z vývoja udalostí preto ešte raz radí všetkým, aby nekupovali veci, ktoré si skrátka nemôžu dovoliť. A odkaz má aj pre svojich kolegov z umeleckej brandže: “Do budúcnosti, keď sa im bude dariť, nech si dve tretiny príjmov odložia na covid v roku 2022.”

Po publikovaní článku v Pluske v sebe Andrásy opäť raz nezaprel otvorenú povahu. Zdieľal ho na svojom Facebooku so slovami: “Je to trochu nafúknuté, ako sa na správny bulvár patrí… Ale podstata sedí.”