Sulík sa však niekoľkokrát vyjadril k dátumu, ku ktorému budú anitgénové testy k dispozícií. 7. január mal priniesť pokoj do duše pozitívne testovanému premiérovi, no podľa najnovších informácií sa tak nestane!

Minister hospodárstva Richard Sulík vyjadrenie dosvedčuje, avšak zároveň dodáva, že nákup testov prebehne za iných okolností. “Uvedomujem si, že Slovensko testy potrebuje, preto na ministerstve pristúpime k priamemu rokovaciemu konaniu, aby sme testy mali k sľúbenému termínu – 7. januáru,” informuje na sociálnej sieti.

Transparency International Slovensko zrušilo nákup antigénových testov, ako dôvod uvádzajú, že žiadny z uchádzačov nesplnil podmienky určujúce ministerstvom zdravotníctva.

„Drvivá väčšina firiem ponúkala pochybné výrobky s ešte otáznejšou dokumentáciou. Tie serióznejšie priznávali, že podmienky úplne splniť nevedia, tie menej seriózne od firiem, ktoré sa okolo zdravotníckeho sektora väčšinou doteraz ani neobtreli, ponúkali všelijaké pochybné vyhlásenia či štúdie,“ uviedla organizácia Transparency International Slovensko a dáva ministerstvu hospodárstva zapravdu.

„Zrušenie súťaže je správne. Keďže testy akútne potrebujeme, jediným možným krokom je priamy nákup od firmy, ktorá v čo najkratšom čase splní menej prísne, no stále pre kvalitu dostatočné podmienky,“ dodáva.

“Už pri prečítaní chabého zadania na nákup Covid testov pred 10 dňami sme napísali, že je málo pravdepodobné, aby ich niekto aj splnil. Oproti októbrovému tendru sa totiž na pokyn ministerstva zdravotníctva zvýšili hodnoty, ktoré testy museli splniť z pohľadu účinnosti, na nereálne hodnoty,” uvádza v statuse na sociálnej sieti.