Marek Krajčí predstúpil na dnešnej tlačovej konferencii s dobrými správami. Podľa jeho slov sa epidemiologická situácia na Slovensku postupne zlepšuje, čo by mohlo časom viesť k uvoľňovaniu opatrení.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) v piatok na tlačovom brífingu povedal, že situácia v súvislosti s pandémiou sa na Slovensku mierne zlepšuje, no denne stále ochoreniu Covid-19 podľahne asi 90 ľudí.

Krajčí ďalej uviedol, že pozitivita PCR testov a aj antigénových testov poklesla. Reprodukčné číslo je na úrovni 1. Hospitalizácie nerastú tak prudko a 0,92 percenta populácie Slovenska je zaočkovaná proti koronavírusu.

Šéf rezortu zdravotníctva poznamenal, že napriek opatreniam prijatým v druhej polovici decembra sa krivku infikovaných stále nepodarilo zlomiť. „Apelujeme na občanov, aby ostávali vo svojej vlastnej bubline s tými najbližšími,“ povedal Krajčí, pričom ľuďom, ktorí napríklad cestujú hromadnou dopravou či taxíkom, odporúča nosiť respirátor. Jeho nosenie zatiaľ povinné nie je. Význam vidí aj v užívaní vitamínov.

Podľa všetkého by sme mali mať druhú vlnu koronavírusu za sebou, z čoho šéf rezortu zdravotníctva usúdil, že po dobu dvoch týždňov sa na Slovensku zlepši situácia na tzv. COVID automate o jednu úroveň.

Článok pokračuje na ďalšej strane.