Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) však v piatok avizoval, že uznesenie vlády sa zmení tak, aby obyvatelia nepotrebovali po 3. februári potvrdenie o negatívnom výsledku testu na ochorenie Covid-19. Ľudí však vyzval, aby sa testovali. Situácia v miestnych nemocniciach je podľa ministra vážna. Dodal, že každý okres, ktorý sa rozhodne testovať, dostane od štátu testy a päť eur za vykonaný test.

Krajčí informoval, že mobilita mierne rastie. Minister preto predpokladá, že aj po spustení covidového automatu 8. februára budeme naďalej v čiernej fáze. Krajčí tiež predpokladá, že vláda od 8. februára obnoví núdzový stav a zavedie ďalší zákaz vychádzania, z ktorého budú platiť v niektorých prípadoch výnimky pre tých, ktorí budú mať negatívny test na ochorenie Covid-19.

Minister zdravotníctva taktiež avizoval, že na budúci týždeň pribudnú na Slovensku nové vakcinačné centrá. Krajčí tiež avizoval, že Slovensko dostane od spoločnosti AstraZeneca 210-tisíc dávok vakcíny. Prvé dávky majú prísť 7. februára.

K aktualizovaným finálnym výsledkom z plošného skríningového testovania pribudli počty vykonaných testov aj pozitívnych. Krajčí informoval, že celkovo sa urobilo 2 974 323 testov, pozitívnych bolo 36 978.

VIDEO: