Krajiny po celom svete spustili masívne očkovanie vakcínami proti COVID-19 v nádeji, že bude lepšie. Študent verejného zdravotníctva na Harvardskej univerzite však zdvíha varovný prst, boj sme vakcináciou ešte nevyhrali.

Ako uvádza portál Daily Mail, študent Rushabh Doshi upozorňuje, že zatiaľ čo rôzne vakcíny proti COVID-19 a jeho variantom zabraňujú tomu, aby sa u väčšiny vyskytli vážne príznaky a zomreli, nastáva tu ďalší problém.

Študent Harvardovej univerzity upozornil na to, že ľudia zaočkovaní proti covidu-19 by sa v budúcnosti mohli stať superprenášačmi koronavírusovej infekcie. Nadobudnú totiž mylnú istotu, že sa im vírus už bude vyhýbať, čo v konečnom dôsledku povedie k jeho masívnemu šíreniu medzi ešte nezaočkovanou populáciou.

Vakcíny nedokážu zabrániť ďalšiemu šíreniu vírusu! „Očkovanie proti vírusu COVID-19 nás chráni pred chorobou, ale vieme len málo o tom, či zabraňuje reinfekcii a ďalšiemu prenosu vírusov,“ napísal pán Doshi na platforme KevinMD, ktorá združuje profesionálov v oblasti medicíny.

Článok pokračuje na ďalšej strane.