„Správy, ktoré prichádzajú do Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, budú vždy podozrivé. Akonáhle ich SÚKL dostane, začne ich overovať a bude hľadať širšie súvislosti. Iba časové súvislosti, „uviedla hovorkyňa Štátneho ústavu Klára Brunclíková. pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Aktuálny počet hlásení bol 198 a najčastejšie spomínanou reakciu v mieste vpichu hlásilo 81 ľudí. 50 očkovaných potom malo neurologické problémy – závraty, bolesti hlavy, mdloby, tras alebo parestézia (brnenie, pálenie ).

Celkom 33 ľudí uviedlo bolesť svalov, kĺbov a svalovú slabosť. Nevoľnosť, hnačku, vracanie alebo ťažkosti s prehĺtaním potom podľa štatistík ŠÚKL zaregistrovalo 32 osôb, ktorí podstúpili očkovanie.

Každý týždeň bude aktualizovaný počet nahlásených podozrení. „Počty budú aktualizované raz týždenne vo štvrtok,“ uviedla hovorkyňa SÚKL.

Ak osoba, ktorá bola očkovaná bude mať akékoľvek príznaky alebo sa necíti dobre, mala by postupovať nasledovne:

„Mal by najskôr kontaktovať svojho lekára. Ak sa očkovaná osoba necíti dobre a neočakávajú sa žiadne vedľajšie účinky (ako je bolesť v mieste vpichu), mal by byť prekonzultovaný s lekárom. Je tiež možné sa dohodnúť, či je potreba nežiaduci účinok nahlásiť a či bude výkaz lekárom alebo samotným pacientom. Formuláre pre hlásenie sú ľahko vysledovateľné na webe sukl.cz, „dodala Klára Brunclíková.