Premiér Igor Matovič sa na úvod tlačovej konferencie ospravedlnil ľuďom za aktuálnu koaličnú krízu, ktorú chcel podľa vlastných slov riešiť „za zatvorenými dverami“. Krátko na to oznámil, že sa rozhodol zabudnúť na požiadavky, ktoré mal voči stranám SaS a Za ľudí.

Chcel tak ukázať gesto „kto do teba kameňom, ty do neho chlebom“. Igor Matovič následne povedal, že si vymenia s Eduardom Hegerom svoje pozície. Na otázku novinára, či sa tak stane Igor Matovič ministrom financií, nikto neodpovedal. Boris Kollár však potvrdil, že Eduard Heger bude nový premiér. Krok Igora Matoviča ocenil Kollár aj Veronika Remišová.

Zrušením požiadavky voči SaS na to, aby Richard Sulík odišiel z postu ministra hospodárstva, tak Igor Matovič plní návrh Richarda Sulíka, aby členmi vo vláde zostali obaja. Eduard Heger uviedol, že sa rozhodol prijať výzvu na to, aby bol premiérom.

Na predsedníctve strany Za ľudí chce požiadať o vyslovenie dôvery. Stretnúť sa tiež plánuje s poslancami zo strany SaS. Ak získa ich podporu, zajtra kontaktuje prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby sa dohodli na ďalších krokoch. Podporu od poslancov zo SME RODINA už dostal, čo potvrdil šéf strany Boris Kollár.

Šokujúcim ale zostáva fakt, že by mal zasadnúť na stoličku ministra financií a rezort by mal byť odteraz pod jeho vedením.

“Nesmierne si vážim prejavenú dôveru,” podotkol Eduard Heger, ktorý zároveň potvrdil, že sa ešte dnes mieni stretnúť s Richardom Sulíkom a požiadať poslanecký klub SaS, aby ich podporili. Zatiaľ nie je jasné, či sa bude vládnuť v troj alebo štvrokoalícii, ale zrušením požiadavky voči SaS na to, aby Richard Sulík odišiel z postu ministra hospodárstva, tak Igor Matovič plní jeho návrh, aby členmi vo vláde zostali obaja.

VIDEO: