V posledných týždňoch sa témou číslo jedna stalo práve predlžovanie núdzového stavu. Dnes vláda odobrila odôvodnenie jeho predĺženia, resp. návrh vlády na vyslovenie súhlasu Národnej rady. Plénum totiž musí podľa nedávno schválenej legislatívy odobriť vládou navrhované predĺženie núdzového stavu, a to najneskôr 20 dní odo dňa účinnosti jeho predĺženia.

Núdzový stav sa na Slovensku od soboty 20. marca 2021 predlžuje o ďalších 40 dní. Vláda o tom rozhodla v stredu 17. marca 2021. Platiť by mal do 28. apríla. Rozhodnutie vlády musí do 20 dní odobriť parlament. Ak by vláda nepredĺžila núdzový stav, spolu s ním by sa skončil aj zákaz vychádzania. Núdzový stav je totiž priamo nadväzný na niektoré opatrenia.

Naďalej platí aj zákaz vychádzania. Zmenou v určených výnimkách je zákaz vycestovania do zahraničia s cieľom rekreácie. Novú výnimku dostali ďalší študenti vysokých škôl zdravotníckeho zamerania, aby mohli absolvovať potrebnú prax a ukončiť štúdium.

Vláda ale po naliehaní cirkvi od zajtra uvoľňuje niektoré opatrenia. Po stretnutí s arcibiskupom Stanislavom Zvolenským avizoval dočasný minister zdravotníctva Eduard Heger, že kostoly sa môžu na sviatky otvoriť.

Článok pokračuje na ďalšej strane pod komentármi…