Včelára dojala solidarita z celej republiky. „Rád by som všetkým ľuďom, ktorí mi vyjadrili podporu, poďakoval. Veľmi si ju vážim a je mi veľkou oporou, “ odkázal Ján B. cez druhého advokáta Tomáša Gawron, ktorý sa špecializuje na oblasť civilného držania zbraní. „Viac sa z pochopiteľných dôvodov nechce vyjadrovať,“ dodal Gawron.

Zbierku na právne služby založil Ján Šafárik, prevádzkár strelnice v Opave, ktorá je od Vochov vzdialená takmer 500 km. Muža z Vochov osobne nijako nepoznal.

Do týždňa po udalosti bolo na transparentnom účte 160 tisíc českých korún! Peniaze poslali ľudia z celého Česka. „Sumu 125 tisíc som vybral a pánovi osobne odovzdal. Je to milý a sympatický človek. Bol prekvapený a dojatý, “ vykreslil Šafařík.

Ten dúfa, že peniaze pomôžu nielen včelárovi. „Táto situácia obrannej streľby je pre ČR v mnohom nová. Výška vybranej sumy môže mať vplyv na kvalitu spracovania tohto prípadu, ktorý bude slúžiť ako precedens pre možné ďalšie podobné situácie, “ dodal Šafařík.

Vyšetrovanie udalosti naďalej pokračuje. „Prebiehajú úkony trestného konania. Aby sme nenarušili ich priebeh, nebudeme oznamovať bližšie informácie, “ povedala policajná hovorkyňa Ivana Jelínková. Podľa informácií Blesk.cz kriminalisti čakajú okrem iného na výsledky balistickej expertízy.

Čo sa stalo?
Do bývalého dráhového domčeka sa mal 24. marca nadránom vlámať muž. Netušil však, že vo vnútri je majiteľ. Ten na neho vystrelil a zasiahol ho údajne do hrudníka. Postrelený stihol vybehnúť pred dom, tam ale zostal ležať.

Sám majiteľ mu mal poskytnúť prvú pomoc, ale zranenie muža bolo smrteľné. Pomôcť mu už nemohli ani záchranári. Podľa doteraz nepotvrdených správ išlo o skôr odsúdeného vraha, ktorý mal zabiť seniora v Chodove na Sokolovsku.

FOTOGALÉRIA: