1. Ovocie po hlavnom jedle
Ovocie obsahuje veľa cukrov a nemalo by stáť v žalúdku príliš dlho. Naopak, také mäso alebo iné bielkoviny potrebujú pomerne dlhý čas byť vystavené žalúdočným kyselinám.

Jedenie ovocia po hlavnom jedle vyvolá tvorbu „vína“ v žalúdku a môže viesť k žalúdočnému refluxu a ďalším tráviacim problémom.

2. Cestoviny s mäsom
Cestoviny sú v podstate zložité sacharidy a podobne ako ovocie, nemali by sa dlho zdržiavať v žalúdku. To isté platí o pečive.

Preto kombinácie ako sú dusené mäso s kolienkami, špagety s mäsovou omáčkou či obyčajný chlieb so šunkou nevyhnutne povedú ku kvasným procesom v žalúdku a následným tráviacim ťažkostiam.

3. Mäso, vajcia a syr
Syrovo-šunková omeleta býva u mnohých ľudí obľúbeným jedlom.

Problémom tu však je, že obsahuje až príliš veľké množstvo bielkovín v jednej porcii. Zvoľte si len jeden druh bielkoviny v jednom jedle.

4. Chlieb alebo cestoviny s pomarančovým džúsom
Nikdy nemiešajte pečivo a cestoviny s pomarančovým džúsom.

Dôvod je ten, že kyseliny v džúse môžu znehodnotiť enzýmy potrebné na strávenie sacharidov a škrobov v pečive.

5. Zelenina a syr
Toto je ďalšia zlá kombinácia. Jej konzumácia vám privodí nadúvanie.

6. Červený melón s inými druhmi melónov
Melóny by sa tiež nemali miešať navzájom, ani s inými potravinami.

Najlepšie sa strávia a vy z nich získate najviac živín vtedy, ak ich budete konzumovať oddelene.

7. Banány a mlieko
Mnoho ľudí má rado banány s mliekom, napríklad ako súčasť ranných cereálií.

Problém je, že takáto kombinácia výrazne spomalí vaše trávenie.

8. Ovocie a jogurt
Ľudia často pridajú do svojej raňajšej misky jogurtu ovocie. Podobne, ako v predošlom prípade, aj tu dôjde k spomaleniu trávenia a možnému poškodeniu črevnej mikroflóry.

Platí to zvlášť pre ananás a jogurt. Táto kombinácia podporuje tvorbu látok, ktoré môžu spôsobovať vážne črevné ťažkosti a bolesti.