Ľudia, ktorí dostanú jednu z vakcín proti ochoreniu COVID-19, by sa mohli stať superšíriteľmi vírusu SARS-CoV-2 v dôsledku toho, že budú veriť, že sú už „v bezpečí“ a nebudú dodržiavať protipandemické opatrenia. Varoval pred tým študent verejného zdravia Rushabh Doshi na odbornej platforme KevinMD.

Zatiaľ čo spomínané vakcíny poskytujú zabraňujú vzniku závažného priebehu covidu19 a prípadne aj následnej smrti, ďalšiemu šíreniu vírusu zrejme zamedziť nedokážu. „Ľudí dokážu ochrániť pred závažnými symptómami ochorenia, no ešte stále vieme len veľmi málo o tom, či vakcíny bránia opätovnej infekcii a následnému prenosu vírusu.

Pravdou totiž je, že veľká časť zaočkovanej populácie sa správa tak, akoby už bola imúnna a nemôže ďalej šíriť nákazu. Práve takíto ľudia ale pre ešte nezaočkované osoby predstavujú obrovské riziko,“ napísal mladík.

Toto poznanie je podľa neho v súčasnosti veľmi dôležité najmä vzhľadom na to, že vakcinácia prebieha pomalšie, než sa pôvodne očakávalo. Doshi apeluje na zdravotné úrady, aby poučili verejnosť o vakcínach a o tom, akú ochranu jej v skutočnosti poskytujú. „Spolu so očkovaním populácie sa odborníci zároveň obávajú, že prestane dodržiava protipandemické opatrenia vrátane nosenia rúšok a dodržiavania sociálneho dištancu.“

Vedci v súčasnosti ešte nevedia, či bude potrebná revakcinácia ľudí každý rok tak, ako sa to napríklad robí pri chrípke. Aj preto je potrebné, aby verejnosť stále dodržiavala platné reštrikcie. Čo sa týka Slovenska, doteraz bolo zaočkovaných vyše 100-tisíc ľudí, z toho u 24 osôb sa objavilo podozrenie na vedľajšie účinky. Uviedol to rezort zdravotníctva.