Ako upresnil podpredseda strany Hlas-SD Erik Tomáš, na 300-eurový príspevok by mali nárok tí dôchodcovia, ktorých penzia dosahuje najviac 1,5-násobok priemerného dôchodku. Sumu 200 eur by dostali penzisti s dôchodkom v pásme od 1,5-násobku po dvojnásobok priemerného dôchodku a 100-eurový príspevok by získali dôchodcovia s dôchodkom nad dvojnásobkom priemerného dôchodku.

MENÍ SA MECHANIZMUS ZVYŠOVANIA
Mechanizmus, podľa ktorého sa zvyšujú dôchodky, sa od začiatku budúceho roka zmení. Penzie sa totiž už nebudú zvyšovať o pevnú sumu, zodpovedajúcu dvom percentám z priemernej výšky dôchodku, ale o tzv. dôchodcovskú infláciu. Ide o medziročný nárast cien za domácnosti dôchodcov za prvý polrok tohto roka. Podľa údajov Štatistického úradu SR dosiahla dôchodcovská inflácia 1,3 percenta, a preto aj dôchodky sa od začiatku budúceho roka zvýšia o 1,3 percenta.

Od začiatku tohto roka sa starobné dôchodky zvýšili najmenej o 9,40 eura a predčasné starobné dôchodky minimálne o 9,10 eura. Starobné penzie vyššie ako 361,50 eura a predčasné starobné dôchodky nad 350 eur však stúpli percentuálne, a to o 2,6 percenta.

Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS) tento návrh víta, no podľa združenia nestačí. „Inflácia, tých 1,3 %, je absolútne smiešna suma. Keď si uvedomíte, že 334 eur je za 30 rokov odpracovanej ťažkej práce, tak senior dostane približne štyri eurá. Tým životná úroveň nestúpne. Snažíme sa komunikovať aj s vládnymi činiteľmi a snažíme sa dostať aj k premiérovi, a nejakým spôsobom tento valorizačný nezmysel skúsiť zvrátiť,“ vyhlásila Valéria Pokorná z JDS.