Vláda počas 2-týždňového lockdownu plánuje zakázať: vychádzanie vo večerných, resp. nočných hodinách na Slovensku od štvrtka alebo piatka, lockdown by mal trvať dva týždne. Úplne budú musieť zatvoriť hotely, reštaurácie či bary, ale aj posilňovne a kaderníctva. Takto znie podľa Denníka N návrh sprísnenia opatrení, na ktorom sa predbežne dohodla koalícia v pondelok večer. Detaily sa ešte môžu meniť.

Po návrhoch SaS koalícia predbežne súhlasila aj na miernom zvýhodnení zaočkovaných. Kým nezaočkovaní budú môcť ísť len do potravín, lekárne, drogérie či do novinových stánkov, zaočkovaní môžu navštíviť aj obchody s obuvou či oblečením. Súčasťou opatrení by malo byť aspoň čiastočné odškodnenie postihnutých prevádzok. Na to, ako bude vyzerať konečná podoba, si budeme musieť počkať.

Denník N zistil, že vláda plánuje aj schému pomoci pre prevádzky, ktoré lockdown zasiahne. Konkrétne detaily predstaví vláda po rokovaní v stredu.

Koaličné strany sa síce dohodli, ale nie úplne. Najmä SaS tvrdí, že konkrétna dohoda ešte na stole nie je.

Branislav Gröhling odpovedal na otázku, ako prípadné opatrenia ovplyvnia chod škôl. „Pre mňa je dôležité zachovať prezenčnú výučbu v školách. Percento pozitívnych žiakov sa hýbe okolo 1,5 % a preventívne ich kontakty odchádzajú do karantény. Každý týždeň sa testuje do 400-tisíc žiakov a školy sa darí udržať funkčné,“ povedal minister.

Taktiež poznamenal, že inšpirovať sa dá skúsenosťami z minulosti. „Aj skúsenosti z minulej vlny a z iných krajín ukazujú, že zatvorenie škôl nie je efektívne, nezníži počet nakazených a nepomôže zlepšiť situáciu,“ naznačil šéf rezortu školstva.